Rybník Hnačov na Klatovsku má podle aktuálních rozborů hygieniků vodu nevhodnou ke koupání. Mohou za to sinice, jejichž množství představuje pro plavce zvýšené riziko. Ty mohou také za zhoršenou kvalitu vody v koupališti Valcha na Klatovsku; hygienické riziko je tam jen mírně zvýšené. Ostatní sledovaná přírodní koupaliště v kraji mají většinou vodu vhodnou ke koupání. Vyplývá to z aktuálních informací Krajské hygienické stanice.

Bolevák bez sinic

Vysokou průhlednost vody do čtyř metrů si naopak udržuje nejoblíbenější vodní plocha v Plzni – Velký bolevecký rybník. Voda je tam bez sinic a její kvalita vyhovuje požadavkům na koupání; pouze u hráze zaznamenali hygienici přítomnost přírodního znečištění rostlinami, ale pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů hodnotí jako nízkou. Stejné je to na malém plzeňském jezírku Košutka.

Správci městské zeleně a vodních ploch kosí průběžně na „Boleváku" přerostlé vodní rostliny speciálním podvodním kombajnem. Ostatní rybníky v bolevecké soustavě mají vyhovující podmínky pro koupání, ale nižší průhlednost než Velký bolevecký rybník.

Vodu vhodnou ke koupání hlásí Kamenný, Senecký i Šídlovský rybník.

Kvalitní koupání nabízí také největší vodní nádrž v kraji – Hracholuská přehrada na severu Plzeňska. U hráze si voda drží stále vysokou průhlednost pět metrů. Voda je ale chladnější – 18,3 stupně.

Horší podmínky má tradičně vodní nádrž České údolí v Plzni-Liticích, která má průhlednost jen 50 centimetrů a teplotu přes 17 stupňů.
Na jihu Plzeňska je vhodná voda pro plavce na obou biotopech – v Dobřanech i Blovicích, na Tachovsku v Plané i na koupališti v Tachově, na Domažlicku nabízí kvalitní podmínky rybník Babylon, Kanice i Kdyně-Hájovna a na Klatovsku Velhartice-Bušek. V největším venkovním bazénu v kraji, v Rokycanech, je výborná voda na koupališti i brouzdališti. V Plzni se zlepšila kvalita vody v koupacím jezírku u přehrady České údolí.