Obyvatele Kovčína stále trápí problémy s vodou. V obci má několik domů vodovod, který v minulosti zřídilo jednotné zemědělské družstvo. K němu se již ale nemohou připojit ostatní obyvatelé. Většina lidí tak spoléhá na vlastní studnu. Vodovod, který má v obci být, proto vítají.

Zastupitelstvo obce rozhodlo, že požádá o dotaci a vodovod vybuduje. „Zpracováváme projektovou dokumentaci, dostali jsme na ni nějakou dotaci. Jakmile bude hotová, požádáme o stavební povolení a o dotaci na stavbu vodovodu. Když se vše povede, budeme na podzim stavět. Když se příprava zdrží, stavbu o rok odložíme," seznámil s postupem prací starosta Kovčína Ivan Tesař.

Deštivé počasí komplikuje život majitelům studní i uživatelům soukromého vodovodu v obci. „Máme informace o tom, že starý vodovod je zanesený, neprospěl mu déšť. I to je jeden z důvodů, proč chceme nový vodovod vybudovat. Podle předběžných informací se k němu připojí většina domů v Kovčíně," dodal Tesař.

Život bez vodovodu si lidé v regionu, kteří ho mají doma, neumí představit. „Nevím, jak bych si ověřovala vodu ze studny, slyšela jsem, že se může ztratit. Nevím, jak bych postupovala, kdyby mi rozbor ukázal, že nemám pitnou vodu. Vodovod podle mě tyto starosti řeší. Pamatuji si, že jako malé děti jsme neměli vodu na chatě a bylo dost komplikované přinášet vodu ve vědrech od sousedů. Přijde mi úplně normální, že kvalitu vody sleduje vodárna a já jsem bez starostí," řekla Michaela Svačinová z Horažďovic.

Vlastní zdroj vody, nejčastěji studna, je možnost, jak si zajistit pitnou vodu. Má však svá úskalí. „Žijeme v domě na vsi 18 let. Máme studnu, ale ta není příliš kvalitní. Řešením by měl být nový vrt, ale nejprve se musíme dohodnout se sousedy," svěřila se Petra Zechová. Potíže s kvalitou vody ve studni nejsou ojedinělé. „Studnu, kterou používáme na chalupě, plánujeme nahradit novým vrtem, který by měl mít kvalitnější vodu," řekl Radek Uldrych z Klatov.

Mnoho lidí přesto nedá na studnu dopustit. Vyhovuje jim pocit, že mají kvalitu vody pod kontrolou. „Nemám se studní žádný problém, nechávám si pravidelně dělat rozbory a podle všech ukazatelů máme velmi kvalitní vodu. Nemám důvod něco měnit," konstatovala Jaroslava Vlková z Klatovska.
Používání vody z veřejných zdrojů má několik výhod. Provozovatelé garantují kvalitu vody, starají se o technické zařízení a organizují dodávku vody v případě výpadků hlavního zdroje. Za jejich služby musejí uživatelé vodovodů zaplatit. Provozovateli vodovodů jsou obvykle obce. Výstavba vodovodů do všech částí obce se nicméně nevyplatí. „Máme vodovod v Mochtíně a několika dalších částech obce. Všude bohužel postavit nejde, bylo by to technicky i finančně nemožné. Lidé, kteří mají vlastní studny s kvalitní vodou, obvykle nemají důvod se připojovat. V případě havárie, jaká se nedávno stala v Hošticích, obyvatelům pomůžeme zapůjčením technických prostředků. Hlavní výhoda obecního vodovodu je podle mého názoru to, že zdrojů vody máme více a máme je tedy zálohované," řekl Deníku starosta Mochtína Jaroslav Kanta.