„Máme na návsi vysázeno několik stromků celoročně, tak už před několika lety mě napadlo je zdobit. Nyní jsme to chtěli spojit se stým výročím republiky. Poplašila jsem tak děvčata ve vsi, aby vyráběla ozdoby,“ uvedla Milada Slámová, která sázení zorganizovala.

Plány měly velké, ale trochu jim je pokazilo sucho, které letos panovalo. „Chtěli jsme mít v kontejnerech stromečky, které jsme chtěli zapěstovat během jara a léta, ale kvůli suchu to vůbec nešlo. Takže jsme poprosili chlapi, aby zajeli do lesa a udělali výřez náletů, stromečků, které jsou menší, křivé a podobně a ty jsme tam dali. Sice to nebylo nic jednoduchého, ale podařilo se to a stromečků je tam opravdu sto,“ řekla Slámová.

Zasázením stromků ale práce neskončila, právě naopak, pak bylo na řadě zdobení, které taky nebylo jednoduché. „Já jsem měla okolo čtyřiceti motivů ozdob a celkem jsem udělala přes čtyři sta ozdobiček. Počítali jsme, aby jich bylo na každém stromku alespoň dvanáct patnáct. Dělali jsme na tom nejvíce od podzimu, ale já v podstatě celoročně. Když mě něco napadlo, zbyly zátky od vína, tak jsem zdobila,“ prozradila Slámová.

Děti v MŠ Mochtín s dárky.
Mochtínské děti podpořily sbírku