Po silvestrovských oslavách můžete na mnoha místech na Klatovsku začít rok 2015 procházkou či pochodem k oblíbenému místu dané lokality.

Častým cílem pochodů jsou rozhledny. Na jednu z nich se můžete podívat společně s Občanským sdružením Otisk, které pořádá novoroční výstup na rozhlednu Bolfánek. Podívat se na ni můžete od 13 do 15.30 hodin. Ve 13 hodin zahraje na ochozu hornové trio. Vstup na rozhlednu bude volný.

S novoroční procházkou ke kapli sv. Markéty, na kterou zve obecní úřad v Dlažově, můžete spojit také návštěvu rozhledny, která byla 1. ledna 2014 slavnostně otevřena. „Byla jsem na otevření a moc se mi tam líbilo, takže tam s rodinou určitě pojedeme letos zase. Jen doufám, že bude dobré počasí a uvidíme hodně daleko," řekla jedna z návštěvnic Alena Černá. Sraz u kaple je ve 14 hodin.

Rozhlédnout se do širokého okolí můžete na Nový rok také v Chanovicích. Tam bude rozhledna otevřena od 13 do 16 hodin.

Obce, kde nemají rozhlednu, si našly jiné cíle, kam se na Nový rok vydat. Sbor dobrovolných hasičů Lhovice pořádá již tradiční novoroční vycházku na Tuhošť. Společný odchod je ve 13 hodin od hasičské zbrojnice. Vycházku lze ukončit v kulturním domě, kde bude možno posedět a prohlédnout si fotografie z minulých let. „Pokud nebude přát počasí, zvolíme jinou trasu. Jestliže vyrazí někdo samostatně z jiného místa, tak i s ním se rádi pozdravíme a popřejeme si do nového roku 2015 vše nejlepší. Lhovice leží v údolí mezi třemi vrchy. A tak se přímo vybízí výstup na některý z nich. Tuhošť vyniká ostrostí svých tvarů, svojí nadmořskou výškou 601 metrů převyšuje zbylé kopce v okolí vesnice. Převýšení trasy je 194 metrů," uvedl za organizátory Karel Květoň. Pochodu se tradičně zúčastňují desítky lidí.

Při zpáteční cestě se lidé mohou vydat po druhé straně kopce směrem na Mezihoří a projít se kolem Panského rybníka, kde se natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku.

První den v roce nechtějí zahálet ani ve Svéradicích. Projít se s tamními obyvateli i lidmi z okolí se rozhodl obecní úřad. „Vyjdeme ve 13.30 hodin od obecního úřadu, kde se mohou účastníci zapsat. Trasa pochodu je ze Svéradic přes zastávku u Topola do obce Slatina, kde čeká účastníky menší pohoštění. Pak následuje cesta zpět do svéradické hospody U Turků, ve které si účastníci této akce mohou dát menší občerstvení," sdělil jeden z organizátorů pochodu Miroslav Chaloupka.

Ani v Klatovech nemusejí lidé zůstat ležet na pohovkách. Mohou se vydat na procházku po cyklostezce směrem na Vrhaveč k občerstvení U Koz, kde bude otevřeno od 13 hodin. Na zahřátí tam na ně bude čekat grog, čaj či svařák.

Pochody i v sobotu

Prvním dnem v roce, ale pochody nekončí. V sobotu 3. ledna se můžete vydat do Chanovic, kde se uskuteční již 12. ročník pěšího pochodu, který je součástí protestu tamního regionu proti uvažované stavbě úložiště radioaktivních odpadů. „Bohužel státní instituce Správa úložišť radioaktivních odpadů chce v roce 2015 zahájit fyzické přípravné průzkumné práce v terénu ve zdejší krajině, proto je motto pochodu „K uctění a zachování přírody a života v Pošumaví". Proti zahájení „kopání" je podáno odvolání na ministerstvo životního prostředí. Jde zároveň o novoroční setkání lidí, kdy vyhodnocení akce a následné společné posezení bude v Chanovicích," uvedl starosta Chanovic Petr Klásek.

Trasa pochodu je Chanovice – Dobrotice – Holkovice – Plácek – Újezd u Chanovic– Chanovice (cca 9 km). Start je v 8.30 až 9.30 hodin v infocentru zámku Chanovice.

Další desítky lidí se sjedou v sobotu 3. ledna do Borov. Od tamního kulturního domu se vydají na výstup na „Mount Stramchyni". „Naposledy tady bylo okolo sedmi set lidí, což je docela dost na to, že to původně vzniklo z toho, že tam vyjdeme, dáme si pivo a půjdeme dolů," řekl starosta Borov Jiří Černý. Lidé tam nosí kameny, ze kterých je tam už pěkná mohyla. Na Stramchyni přinesli už například kamenný gramofon, boty, víčko od piva, hada, žlučové kameny, kameny z Matterhornu, batoh a podobné originální exponáty.