Pětiletá Terezka Kodýdková z Hradešic nezná hraní s dětmi ve školce a nejspíše vůbec nikdy nepozná, ani jaké to je, chodit s kamarády do školy. Osud k ní nebyl milosrdný už od narození. Hned šest dní po porodu doma přestala dýchat a lékaři zjistili, že má těžkou srdeční vadu, že jí chybí celá polovina srdce. Má velké potíže se zadýcháváním, ujde jen pár metrů.

„Prvně se mluvilo o tom, že budou tři fáze operací, tzv. Norwoodova korekce, čímž se uměle dovytvoří druhý krevní oběh, jenže vzhledem k tomu, že se na vadu přišlo moc pozdě a komora se namáhala zbytečně, tak se stalo, že odumřela i jediná společná komora. Takže Terezka místo třech operací jich má za sebou už jedenáct. Má stimulátor, umělou chlopeň a další problémy, které když se objeví, tak se musí řešit v Motolské nemocnici v Praze," uvedla Terezčina maminka Soňa.

Nedávno se vrátili z jedné operace, v blízké době je čeká další. Plicnice holčičky má malý průtok a udělala si sama své cévní řečiště, které se propojilo s komorou, takže se ve velkém míchá okysličená krev s neokysličenou.

Kvůli své nemoci nesmí Terezka do kolektivu mezi děti, protože jakákoliv infekce pro ni znamená cestu do nemocnice. „S obyčejnou virózou musíme být v nemocnici, protože plíce jí působí na 70% a jakákoliv infekce je problém. Takže nemůže do školky, ani škola nepřipadá v úvahu, to budeme muset řešit individuální výukou," zoufala si matka.

Potřebuje kočárek

Nejvíce Terezku trápí zadýchávání. Ujde deset patnáct metrů a už dál nemůže, protože to neudýchá. Rodiče zkoušeli získat příspěvek na kočárek, protože jeho nákup je pro ně velká položka, ale bohužel jim pojišťovna nevyhověla. Terezka má totiž zdravé nohy, „jen" chůzi neudýchá. „Jelikož nám ale Terezka roste, i když váhově bychom ještě běžným kočárkům vyhovovali, tak už nám velikostně kočárek nestačí, proto potřebujeme speciální kočárek, který se vším – jelikož potřebuje nánožník, stříšku a podobně – stojí 22 tisíc korun," vysvětlila Kodýdková.

Pomohou víčka

Nic ale nevzdali. Nyní zkouší na kočárek vydělat sběrem víček od pet lahví. Přivedla je na to Mária Němcová, která je učitelkou starší Terezčiny sestry Elišky. Ta měla nápad, že by si to škola vzala za projekt. „Vše jsme připravili, pomohla nám to rozjet moje sestra, protože my jsme byly v té době v nemocnici. Až nás překvapuje, kolik lidí se zapojilo, sbírá víčka a pomáhá. Je to úžasné, jak všichni nabízejí pomoc, lidé ani Terezku neznají, a pomáhají jí. V pátek nám přivezli víčka strakoničtí hokejisté i malé krasobruslařky, takže to byl pro Terezku zážitek," svěřila se s dojetím matka.
Potřebují nasbírat skoro čtyři tuny víček, protože firma, která je vykupuje, dává 6,50 Kč za jedno kilo víček a za malá červená, když jsou přebraná, 8 Kč za kilo.

„Je tady špatně nastavený zákon. Tyhle děti, které mají problémy se srdíčky, tabulkami propadnou, protože v tabulkách se vše odvíjí od pohybu a od toho, jak dítě vypadá a co vše zvládne, ale že jim nefunguje srdíčko, to nikoho nezajímá. Takže se snažíme zabojovat, aby se tenhle zákon změnil, protože získat jakýkoliv příspěvek na naše děti je problém. Více pomáhají různé organizace než stát," postěžovala si na závěr Kodýdková.

I přes svoji nemoc je Terezka statečná a vše zvládá. Lékaře už bere jako své kamarády, se kterými se objímá. Stejně jako všechny děti se těší na blížícího se Mikuláše a poté na Ježíška. „Přála bych si pejska s vodítkem," svěřila se při návštěvě Deníku Terezka.

Odběrná místa

Kde můžete víčka odevzdat:
- kavárna Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici, v ulici Poštovní
- Hradešice 99
- Břežany 120
- konzum Břežany
- řeznictví U Štěpánků v Klatovech
Můžete je také posílat na adresu: Tereza Kodýdková, Hradešice 99, 341 01
Pokud chcete přispět finanční částkou, můžete ji poslat na Terezčin účet u Komerční banky 107-5912580207/0100