„Vaření je mým koníčkem a navíc hrozně ráda pomáhám mamince v kuchyni,“ říká o své zálibě studentka prvního ročníku maturitního oboru gastronomie při Integrované střední škole v Klatovech Zdeňka Mašková. I z toho důvodu byla její volba následného studia po základní škole jasná.

„Zatím se do složitějších pokrmů nepouštím, ale to všechno přijde,“ usmívá se Zdeňka nad vařícím hrncem, z kterého se právě pokouší vyndat houskové knedlíky. Deník totiž oslovil studentku v době, kdy byla spolu s dalšími spolužáky na praxi v prostorách nové kuchyně v Koldinově ulici v Klatovech. Tu nechala škola zrekonstruovat z bývalé školní kuchyně. Otevíralo se letos v únoru, v budoucnu by prostory měly sloužit nejen pro praxi žáků, ale například i jako místo závěrečných praktických zkoušek.

„V přízemí jsou prostory určeny pro žáky učňovského oboru kuchař – číšník, v prvním patře je nová kuchyňka pro studijní čtyřletý obor gastronomie,“ vysvětluje Vlasta Majerová, která coby učitelka odborného výcviku má na starost obor učební i studijní.

Obor gastronomie byl otevřen na Integrované střední škole v Klatovech poprvé a kromě toho, že po jeho skončení získá absolvent maturitní vysvědčení, během studia získá teoretické i praktické znalosti kolem práce s potravinami.

To, že nejde jen o ženskou záležitost, vypovídá skutečnost, že mezi jedenadvaceti studenty jsou čtyři chlapci.

„V prvním ročníku mají žáci povinnou praxi jeden den v týdnu právě v nové kuchyni, kde se učí vařit. V dalších letech bude následovat několikadenní týdenní praxe, ve které se naučí základy stolování, obsluhy hosta v restauraci a podobně,“ upřesnila Majerová.