Ostuda přímo v centru obce. Tak hodnotí dlouhoveský starosta Jiří Vichr budovu tamního kulturního domu. Objekt je v dezolátním stavu a obec plánuje jeho demolici. Budova měla podle původního plánu zmizet už do letošního května tak, aby na jejím místě byla o dlouhoveské pouti zelená plocha. Kvůli problémům s výběrovým řízením však stojí dál. „To se tedy opravdu nepovedlo. „Kulturák" ovšem zbourat musíme, situace je neúnosná," posteskl si Vichr.

Výběrové řízení na demolici vyhlásili Dlouhoveští letos na jaře. „Protože jde o zakázku malého rozsahu, oslovili jsme tři firmy. Bohužel se nedopatřením dostala ven cena, což výběrové řízení „nabouralo". Po konzultaci s právníkem jsme tedy rozhodli, že je zrušíme," informoval Vichr.

Jedna z neoslovených firem kvůli výběrovému řízení na Dlouhoveské dokonce podala trestní oznámení. „Policie to prošetřila s výsledkem, že vše bylo v pořádku, že jsme žádný zákon neporušili," konstatoval Vichr.

Výběrové řízení vypíší v Dlouhé Vsi znovu. „Tentokrát je ovšem pro jistotu zadáme specializované firmě a vzhledem k neshodám, které vznikly, jsme se rozhodli, že to necháme až na období po říjnových volbách pro nové zastupitelstvo," nastínil časový plán starosta. „Kulturní dům je ve špatném stavu. Budova se rozpadá, je to nebezpečné. Určitě je třeba ji zbourat," souhlasil s plány na demolici Robert Stojkovič z Dlouhé Vsi.

Sál pro tři čtvrtiny obyvatel vesnice

Kulturní dům sloužil dlouhoveským občanům od roku 1964. Jeho hlavní součástí byl sál pro 450 lidí. „I vzhledem k tomu, že samotná Dlouhá Ves má šest set obyvatel, s dalšími osadami pak osm set, byl by takový objekt pro nás v současnosti zcela nevyužitelný," spočítal Vichr.

Objekt obec prodala v roce 1992 a v roce 2007 jej odkoupila zpět. „Budovu tehdy vydražila podnikatelka z Horažďovic za 850 tisíc korun, zhrozila se, co to vydražila, tak ji nabídla za 550 tisíc korun tehdejším zastupitelům a ti ji koupili. Jenže v té době už to byla ruina. Plány byly, že tam bude opět sál a další věci, ovšem rozpočet byl asi 35 milionů korun, což bylo nereálné i z hlediska možnosti získání dotace," popsal Vichr počátky problémů s kulturním domem.
I později Dlouhoveští chtěli zachovat aspoň přední část. „Jenže jsme zjistili, že má špatné základy, trhá se, naklání se do ulice. Takže po konzultacích s odborníky jsme se rozhodli, že je potřeba objekt zbourat celý," vysvětlil starosta.

Na místě zchátralé budovy plánují Dlouhoveští vybudovat dětské hřiště, které by navazovalo na sousední sportovní areál s fotbalovým i víceúčelovým hřištěm. „V centru obce bychom tak měli ideální sportovní i odpočinkové místo," uzavřel Vichr.

David Kojan