Plán péče o Národní park Šumava, což je zásadní dokument, který určuje strategii péče o národní park, byl totiž ministerstvem životního prostředí údajně zásadně změněn bez vědomí obcí. Svaz šumavských obcí se proto rozhodl, že plán péče napadne u soudu. „Důvod byl jasný. Ministerstvo životního prostředí s námi sehrálo velmi nepříjemnou hru. Obce jsou podle zákona neopomenutelnou osobou a plán péče s námi měl být dohodnut. To se také stalo, ale následně byl plán zásadně změněn. A to se nám pochopitelně nelíbilo," řekl Deníku předseda svazu a starosta Modravy Antonín Schubert.

Ačkoli v červnu bylo pro podání žaloby více obcí, podaly ji nakonec Hartmanice, Modrava, Srní, Železná Ruda a jihočeský Stožec. Soudkyně Viera Horčicová z městského soudu pro Prahu 3 v rozsudku, který má redakce k dispozici, konstatovala, že schválení plánu péče bylo neoprávněným zásahem do práv žalujících obcí. Ministerstvo musí plán péče odstranit a znovu projednat.
„Rozhodnutí soudu pochopitelně vítám, soud nám dal v plném rozsahu za pravdu. Ukázalo se, že výkon státní správy nebyl kvalitní. A v zájmu lidí nejen na Šumavě je co nejkvalitnější státní správa," sdělil Schubert.

Ministerstvo životního prostředí může podat kasační stížnost proti rozsudku. Zda to udělá, není jasné. „Musíme počkat na doručení odůvodnění rozsudku. Až po jeho prostudování se rozhodne o stížnosti," konstatovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. „Plán je ryze odborným dokumentem. V žádném případě nesouvisí se zákazy či omezeními vstupu do parku. Ty jsou řešeny zákonem o ochraně přírody a krajiny a jeho vyhláškami (např. o zonaci), které platí a budou platit i nadále bez ohledu na platnost plánu péče. Běžného návštěvníka Šumavy se případná změna plánu péče nijak nedotkne," dodala Roubíčková.