„Jde o jeden jediný exponát, který je ale velmi cenný. Skleněné šaty od Blanky Matragi jsou jen dvoje na světě. U nás jsou k vidění růžové nazvané Orchidej, které byly vytvořeny na mezinárodním sympoziu v Novém Boru v roce 2012. Druhé jsou černobílé, ty jsou vystavené v Praze," uvedla kurátorka výstavy Jitka Lněničková.

Podle jejích slov jde o unikátní šaty, jejichž výroba není jednoduchá, je technologicky komplikovaná. „Živůtek je dělaný jako tavené sklo, sukně je z lehaného a spékaného skla. Jde o speciální techniku, kdy se ploché sklo dá do pece, zahřeje se a nabarví podle toho, co se na něj nasype, poté se tvaruje podle potřeby. Vše se muselo dělat velice přesně, protože se jednotlivé díly nesmějí dotýkat. Stejně náročné je i jejich sestavování, protože váží 80 kilogramů a záleží na každém milimetru," popsala Lněničková.

Návštěvníci si šaty mohou prohlédnout do 25. listopadu. „Šaty jsou velice populární a je o ně velký zájem. Nyní, když se nám začíná šeřit brzy, jde ještě o krásnější podívanou. Když se šaty rozsvítí, září jako drahokam," pozvala kurátorka.

Po šatech bude v pavilonu skla vystaveno sklo z Annína. „Naše stálá expozice je sklo firmy Lötz. Johan Lötz předtím než měl firmu v Klášterském mlýně, byl v Anníně, kde i umřel. Proto tady budeme mít sklo z jeho doby a také historické i nové sklo z Annína. Unikátem bude první elektricky tavený pohár z Annína z 30. let, který nebyl ještě nikdy vystaven," dodala Lněničková.