Na místě nehody byli jen němečtí kamarádi zraněného, kteří nedokázali pomoci. „Ti prý vůbec nevěděli, co mají dělat a koho zavolat. Naštěstí k nehodě dojel český cyklista, který okamžitě požádal o pomoc nás,“ uvedl k okolnostem výjezdu Štěpán Pospíchal z Horské služby Šumava, který ihned sám vyrazil k nehodě v těžkém terénním automobilu, jelikož se nehoda stala v těžko přístupné lokalitě. Zároveň povolal i další záchranáře Horské služby.

„Jakmile jsme dorazili ke zraněnému, zjistili jsme, že je při vědomí a komunikuje. Vzhledem k tomu, jak popsal svůj stav, měli jsme podezření na poranění páteře a tak jsme ihned kontaktovali dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje,“ uvedl další člen Horské služby Pavel Aubrecht.

Záchranáři poté zraněného umístili do vakuové matrace, a protože si stěžoval na brnění v dlaních, nasadili mu i krční límec. „Poté jsme muže velmi šetrně a pomalu, abychom maximálně zmírnili bolest, převezli autem na Špičácké sedlo. Tam si ho převzala posádka sanitky a přivolaný lékař,“ doplnil Pospíchal.

Vůz pak zraněného dopravil k domu Horské služby, kde přistál vrtulník letecké záchranné služby. V něm byl nakonec Němec transportován na traumacentrum plzeňské Fakultní nemocnice.

Bezpečná Šumava na Slunečné u Prášil 2017.
FOTOGALERIE: Děti lákala prohlídka vrtulníku a zbraní