Pochod pořádal Klub českých turistů z Klatov a Klub přátel Klatovska. Na připravené trasy se vydaly stovky účastníků, pro které byly připraveny čtyři trasy pro pěší a stejně pro cyklisty. „Pochod jsme tentokrát nasměrovali na Velhartice, i když všechny trasy až do Velhartic nevedly. Podařilo se nám opět všechny pěší odvézt, takže nezačínali v Klatovech, kde se jen zaregistrovali. Nejkratší trasa začínala v Kocourově a stáčela se zpátky přes Těšetiny do Klatov. Další jsme odvezli do Kolince, kde začínaly dvě trasy 30 km a 38 km, které byly nejdelší pro pěší. Z Velhartic vedla trasa 23 km přes Těšetiny do Klatov. Cíl jsme měli tentokrát na kolonádě, kde byl připraven doprovodný program, během kterého vystoupilo šermdivadlo Clatonia a zahrála i živá muzika," uvedl organizátor pochodu František Šanda.

Cyklisté si mohli vybrat z tras dlouhých 29 km, 36 km, 52 km a 60 km, které startovaly v Klatovech. Zájem o pochod mají pěší i cyklisté. „První dva ročníky jsme dělali jen pro pěší, ale od třetího už jsme připravovali trasy i pro kola. Chystáme je tak, aby nebyly stejné jako pro pěší, ale v některých místech se stejně potkají," sdělil Šanda.

Podle jeho slov bylo v sobotu ideální počasí na pochod. „Letos jsme šli 13. ročník novodobého pochodu, ale Klatovský karafiát se chodil už dříve, a to bylo asi dvacet ročníků, pak se série přerušila," dodal Šanda.

Jedním z účastníků pochodu byl i Karel Malý z Klatov. „Jezdím trasy na kole, protože si to tak více užiji. Líbí se mi poznávat různé části Klatovska a také to, že se tady vždy setkám se známými, s kterými se třeba celý rok nevidím. Je to v podstatě už taková tradice," řekl Malý.