Kromě velkého horka, které poslední týdny panuje, trápí lidi i množství vos. Slétají se na otevřené sklenice s pitím a na jídlo. Svou přítomností ohrožují především alergiky, kterým po bodnutí hrozí tzv. anafylaktický šok.

Výjezdů k pobodaným lidem nebylo v porovnání s minulým rokem o mnoho více, i tak je to ale velké množství. „Oproti loňsku se počet výjezdů k pobodání zvedl pouze o jeden výjezd. Nicméně i tak je to, s počtem sto dvanáct výjezdů za léto, poměrně velké číslo," řekla Deníku mluvčí záchranné služby pro Plzeňský kraj Lenka Ptáčková. V Klatovské nemocnici v letošním létě ošetřili několik dětí pobodaných vosami. „Ambulantně bylo ošetřeno osm dětí a dva dospělí, kteé pobodaly vosy. Z toho jedno dítě bylo krátkodobě hospitalizováno kvůli pozorování," sdělil mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Vos více není

I přes velké množství pobodání nejsou podle Radka Soumara z Klatov, který se zabývá deratizací a dezinsekcí, vosy přemnožené. „Vosy jsou letos dominantnější než jiný hmyz a lidé je proto více vnímají. Například klíšťatům vyhovuje spíše vlhko, a proto s nimi teď není problém, naopak vosám velmi vyhovuje počasí, které právě je. Zájem lidí o dezinsekci je letos opravdu obrovský. Lidé mi volají od rána do večera a v podstatě se nezastavím. Na vosí hnízda používám speciální postřik k hubení hmyzu," řekl Deníku Soumar.

Jsou užitečné

„Musím ale přiznat, že vosy nerad likviduji, jsou pro nás užitečné. Jejich larvy jsou masožravé a živí se převážně hmyzem, který je pro nás škodlivý. Zároveň likvidace vos a sršňů musí mít důvod. Nelze zlikvidovat hnízdo, které nikoho neohrožuje. Ve skutečnosti nejsou vosy samy o sobě útočné. Lidé si musejí uvědomit, že vosy pouze vyhledávají jídlo a pití," dodal Soumar s tím, že bezpečnostní opatření proti hnízdění nejsou.

Tam, kde se vosy chtějí uhnízdit, se uhnízdí. Když si vybudují hnízdo poblíž lidského obydlí, je jediným řešením zavolat odborníka na jejich hubení. Jeho výjezd zákazníky podle vzdálenosti může vyjít až na patnáct set korun.

Rada na ochranu

Uhnízdění vos nezabráníte, můžete ale bránit sebe před jejich bodnutím, které je velmi bolestivé. Nejlepší ochranou je prevence. „Vosy a včely láká především cukr. Nenechávejte proto venku nezakryté sklenice se šťávou, sladkosti či prázdné talíře. Než vyrazíte k vodě, zvažte také, zda je potřeba vonět se parfémem. Sladké vůně totiž lákají nejen opačné pohlaví, ale i nebezpečné vosy. Raději se proto natřete olejíčkem z citronely, po kterém se vám vosy obloukem vyhnou. Na okna v kuchyni a venkovní stoly pak umístěte bazalku. Její vůně údajně vosy také odpuzuje," poradil Lubomír Valenta ze společnosti, která nabízí sítě proti hmyzu.

Barbora Zoubková