Novodobý hon na čarodějnice. Tak nazývá situaci okolo události týkající se horažďovické pohřební síně manželka jejího provozovatele Karla Hoška, Soňa. Mělo tam docházet k nestandardní manipulaci s těly zemřelých. Podle Hoškové se jí a manžela chce město už nějaký čas zbavit, aby mohlo pohřební síň pronajmout či prodat někomu jinému.

Provozovatelé pohřební síně byli obviněni z toho, že nechávali ležet těla na chodbě. To Hošková potvrdila. „Myslíme si, že udání pocházelo od našeho zaměstnance, který viděl, že těl je tady hodně. Přiznávám, že tady ta těla byla. Celá situace vznikla také na základě toho, že máme tři pobočky a všude se vyřídily nějaké pohřby. Těla byla na chodbě proto, že byla připravena na odvoz do Blatné. Je to vše o kumulaci a já přiznávám, že jsme to měli mít více podchycené a další těla nepřijímat, ale bohužel se to takto sešlo. Je to i tím, že si nevoláme hned před pozůstalými, že bude další tělo, zda máme místo v lednici," řekla Deníku Hošková.

Nemají mrazák

Podle jejích slov ale není chyba jen na jejich straně, protože už delší dobu požadovali od města mrazák. „Město nám zvýšilo nájemné z důvodu komplexní výměny chladící technologie. Ta ale spočívá v tom, že musíte mít chladící zařízení i mrazák. Toho jsme se nikdy nedočkali. Nechtěli jsme ale investovat do něčeho, za co si ještě připlácíme na nájemném. Několikrát jsme paní místostarostku kontaktovali, aby nám mrazák dodali. Do dnešního dne tady ale není," uvedla Hošková.

Radnice ale to, že by někdy jednala o koupi mrazáku popírá. „Mrazák ze strany nájemce nikdy požadován nebyl, ale v roce 2013 na základě revizní zprávy došlo ke komplexní výměně technologie chladícího zařízení v hodnotě 91 255 Kč včetně DPH. Vzhledem k tomu, že dle uzavřené nájemní smlouvy veškeré opravy účelové povahy byly záležitostí nájemce, ale nájemce nedisponoval finančními prostředky, přistoupilo město Horažďovice k tomu, že celou výměnu financovalo. S nájemcem Karlem Hoškem byl uzavřen dodatek k nájemní smlouvě, ve kterém se zavázal tuto investici po dobu pěti let prostřednictvím zvýšeného nájmu splatit," vysvětlil starosta Horažďovic Michael Forman.

Odmítli odkup

Peníze jsou podle manželky provozovatele pohřební síně hlavním důvodem všeho, co se tam děje. „Síň nám byla městem nabídnuta k odkoupení, ale bohužel můj manžel v té době dlouhodobě marodil, čímž jsme se dostali do finanční tísně. Od té doby jsme prožívali neustálý nátlak, kontroly a podobně. Museli jsme i předělat vybavení na vlastní náklady, protože se tady paní místostarostce nelíbilo. Podle mě je to, že se nás snaží vyrazit tak rychle, na základě toho, že už mají dávno sjednanou jinou pohřební službu, která tady bude půl roku v nájmu a poté to odkoupí. My si to dovolit nemůžeme a od té doby, co jsme odkup odmítli, se jim tady nehodíme," sdělila Hošková a dodala: „Připomíná mi to novodobý hon na čarodějnice. Podle mě jde o cílenou likvidaci."

To, že by město chtělo pohřební síň prodat, ale místostarostka Horažďovic Hana Kalná jednoznačně odmítá. „Město Horažďovice nikdy neuvažovalo o odprodeji smuteční síně v Horažďovicích a nikoho s tímto záměrem neoslovovalo. Město Horažďovice nechce v žádném případě objekt prodávat," zdůraznila Kalná.

Pro manžele Hoškovy je celá situace likvidační, neumí si ani představit, že by v Horažďovicích dále podnikali, i kdyby se vše vyřešilo. „Je mi líto mého manžela, protože tomu věnoval všechno. Vůbec nám to nepřijde vůči nám fér. Jsme v této branži už po několik generací a neměli jsme nikdy žádný problém. Pokud paní místostarostka někde uvedla, že lidé volali a stěžovali, tak by mi přišlo normální, že by nám to řekli a řešili bychom to. Celá tato situace je pro manžela zdrcující, dokonce zkolaboval," uvedla na závěr Hošková a dodala, že jí mrzela i komunikace s městem, které ji nedalo možnost se k čemukoliv vyjádřit, vždy byla odmítnuta.

„Veškeré záležitosti byly řešeny s panem Hoškem. S paní Hoškovou jsem mluvila pouze jednou ohledně nepořádku v pronajatém objektu, když přišla i se svým manželem na úřad. Při pátečním setkání s paní Hoškovou ve smuteční síni nebyla žádná rozumná komunikace vůbec možná," sdělila k tomu místostarostka.

K nepořádku se Hošková vyjádřila tím, že není možné, aby něco takového v obřadní síni bylo, jelikož mají najatou úklidovou službu.