Hasičské cvičiště v Janovicích obsadily v sobotu sbory dobrovolných hasičů ze širokého okolí. Čtyři družstva žen a 12 družstev mužů se utkala o body v dalším kole Pošumavské hasičské ligy. O pohár starosty Janovic nad Úhlavou bojovala dvě družstva žen a šest družstev mužů.

Ačkoli se o víkendu nevydařilo počasí a nad Klatovskem se honila mračna, ze kterých spadlo na zem nemálo kapek vody, členové cechu svatého Floriána měli při soutěži štěstí. V Janovicích bylo příjemně a vhod tak přišly nejen klobásky z udírny, ale i zásoba nápojů.

Někdy se nedařilo

Hasiči bojovali s časomírou ze všech sil. Ne vždy se vše podařilo tak, jak mělo. Své o tom vědí například Tupadelští, kterým doslova ožil rozdělovač a bylo třeba ho rázně zkrotit. Peprné poznámky si musel vyslechnout také pravý proudař z Bystřice, kterému se dlouho nedařilo naplnit terč. I trocha smůly však k zápolení o body patří.
V Pošumavské hasičské lize se mezi ženami nejlépe dařilo družstvu Hadravy, které dosáhlo času 28,89 sekundy. Na druhém místě skončilo Nýrsko s časem 31,10 sekundy a třetí dokončily ženy z Drslavic. Jim časomíra ukázala čas 46,61 sekundy.

Mužskou část tabulky ovládl tým Hadravy s časem 26,19 sekundy, druzí byli hasiči z Neznašov, kterým ukazatel zobrazil čas 26,67 sekundy, třetí místo obsadilo Nýrsko s časem 26,89 sekundy.

Hadravské ženy si domů odvezly i pohár starosty, když porazily rivalky z Nýrska. Hadrava dosáhla času 32,50 sekundy a Nýrsku se počítadlo zastavilo na hodnotě 41,24 sekundy.
Soutěž poznamenal drobný technický problém. Startovací pistole v rukou startéra ne a ne vystřelit. Ale hasiči jsou připraveni na všechno, pistole byla promptně vyměněna a souboj o desetinky vteřin mohl pokračovat.

O pohár starosty bojovali i muži. Získali ho hasiči ze Záhorčic, kteří zvládli útok za 25,88 sekundy, druhé místo si pro sebe vybojovali Tupadelští s časem 25,99 sekundy a třetí bylo mužstvo Hadravy s časem 26,02 sekundy.

Se soutěží byl vcelku spokojený velitel pořádajících hasičů z Janovic nad Úhlavou Jaroslav Kroupar. „Myslím si, že soutěž splnila, to co měla. Hlavní je, že se sešli lidé a užili si příjemné odpoledne," zhodnotil soutěž Kroupar.