„Netradiční je celá dráha soutěže. Závodníci musí po startu proběhnout páskami vymezenou klikatou dráhou, pod stanem se dovystrojí, vezmou si přilbu a opasek. Mašinu a všechny věci potřebné k útoku mají uložené ve vozíku, ze kterého musí vše přemístit na základnu, ze které pak dělají klasický útok,“ popsal soutěž velitel SDH Luby Miloslav Kaiser s tím, že ženy mají první část ulehčenu tak, že stříkačku mají už z vozíku vytaženou a nastartovanou na základně.

Podmínky soutěže částečně napodobují podmínky při reálném zásahu. „Káď není ve stejné úrovni jako stříkačka, ale je pod úrovní terénu, takže ta mašina musí zvládnout nasát vodu stejně jako při zásahu, kdy se saje třeba z rybníka. Pak musí členové družstva proběhnout tunelem a svou překážku mají i jednotlivé proudy, na levém proudu musí překonat okno, na pravém proudu kladinu,“ doplnil Kaiser.

I přes zajímavé ceny dorazila do Lub na netradiční soutěž pouze dvě družstva žen a čtyři družstva mužů. „Moc družstev nepřijelo. A to máme připraveny tak pěkné ceny,“ litoval Kaiser.

Maxivysočinu za vítězství v kategorii žen získaly hasičky z Janovic před domácím družstvem, uzenou kýtu si odvezli hasiči z Ostřetic. Druzí v kategorii mužů byli pět domácí, třetí pak hasiči ze Sobětic a čtvrtí hasiči z Janovic. V dětské soutěži zvítězili v kategorii přípravek malí hasiči z Vřeskovic před Bezděkovem, v kategorii mladších vyhrály děti z Dešenic před Malou Vískou a Bystřicí a v kategorii starších byly první děti z Bystřice před Dešenicemi a Hlubokou.

Zahájení Železnorudských slavností 2017
OBRAZEM: V Železné Rudě slavili od pátku do neděle