Klatovy – „Čerstvé klobásky, kupte si čerstvé klobásky," vyřvává pěkně vypasený řezník. Má štěstí, zaujal řadu návštěvníků středověkého trhu. Vede si je ke svému stánku, prodat ale už nic nestačí. Zabrzdí ho totiž hlasité „Stop!". „Rudo, trhovce musíš na klobásky lákat i cestou ke stánku, nesmíš jít mlčky. A buď hlasitější," upozorňuje řezníka Jindřich Gregora. Může si to dovolit. Právě on je totiž režisérem pohádky, která se nyní natáčí na různých místech regionu.

Právě teď jsme všichni v parčíku u hradeb v Klatovech. „Točíme tu scénu na trhu, kde rádce nakoupí od čarodějnice jablka. Ale protože jí odmítne zaplatit, tak se na něj naštve a mstí se celému království. Je to jedna z klíčových zápletek filmu," vysvětluje mi herec a producent v jedné osobě Vladimír Kábrt. Právě on a jeho kolegové z divadla Rynek z Újezdu u Plánice se už před časem rozhodli natočit filmovou pohádku a na pomoc si přizvali řadu dalších ochotníků, šermířů a dalších. Včetně komparsu by se na plátně měla objevit zhruba stovka lidí. „Měla by to být výpravná pohádka, točit se bude dva měsíce. Poslední klapka by měla padnout koncem srpna," dodává ještě Kábrt. To už ho ale Gregora a kameraman Tomáš Vachuda volají spolu s dalšími aktéry na plac. Když je vše připraveno, brzdí všechny zvukař Míra Trávníček. „Teď to nejde, to letadlo je moc hlasité," upozorňuje na „éro" přelétající nad Klatovy. Naštěstí je brzy pryč, a tak se může začít točit. „Ne, takhle to nejde, musíte vyjít od těch stánků a korzovat. Na trhu musí být pořád plno. Kovář musí být trochu tišší, je moc slyšet," vydává pokyny „rejža", který má oči všude. „Ty náušnice musí dolů. A ty si sundej ty růžové ponožky," upozorňuje herce na to, že se do pohádky, která se odehrává ve fiktivním období mezi gotikou a renesancí, nesmí dostat žádná historická nepravost.

Herci neremcají, naopak se zdá, že si natáčení užívají. Na place panuje výborná nálada. „Maminka mojí manželky připravovala kostýmy, tak jsem dostal nabídku jít do komparzu. Hraji tu mnicha prodávajícího odpustky, protože všichni hřeší. Užívám si to, je to sranda," říká mi jeden z účinkujících, Pavel Schejbal z Klatov.

Připravuje se náročnější scéna s koňmi a kočárem, a tak mám konečně možnost si na chvilku pro sebe „ukrást" režiséra Gregoru a vyzpovídat ho. „Vymysleli jsme to už někdy vloni, takže se na tom pracuje už tři čtvrtě roku. Já jsem k tomu napsal scénář," říká režisér, který spolu s dalšími kolegy má pořádnou dávku práce se sháněním potřebných financí. „Je to velmi těžké, ještě nemáme vše potřebné pohromadě a budeme rádi za každou pomoc," prozrazuje k tomu Kábrt.

A kde bude pohádka, až se ji podaří kompletně dokončit, k vidění? „Za prvé na klatovském íčku. Za druhé ji chceme promítat na místech, kde jsme natáčeli, tedy v Žinkovech, na zámku v Horšovském Týně, v krčmě v Domažlicích i jinde. Máme také nabídku pustit pohádku na mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež v Horšovském Týně, který se koná už osmým rokem. Ono se o něm moc neví, ale vloni tam byl např. představitel Vinnetoua, letos přijede Sandokan. Rádi bychom také pohádku dostali do menších kin," uzavírá Gregora a běží rozdat instrukce k dalšímu obrazu.