Drátěné oplocenky v lesích jsou někdy pro zvířata smrtící pastí. Deníku to potvrdili ochránci přírody i myslivci. Poslední případ byl zaznamenán v pátek, kdy v polesí Zábělá na území města Plzně uvízl v drátěné oplocence kousek od Černé mytě dospělý muflon. Objevili ho houbaři, kteří ihned zavolali na linku 156, ale zvíře, které tam trpělo několik dní, se už nepodařilo zachránit.

V DRÁTECH MUFLON TRPĚL NĚKOLIK DNÍ

„Šlo o obrovského samce, minimálně 7 až 8 let starého berana. Zvíře bylo v pletivu několikrát zachyceno jak za rohy a hlavu, tak za přední běhy, křížem přes hřbet a nohy zadní. Jak dlouho tam muflon bojoval o život, nikdo neví, ale podle okolí místa nálezu, pomuchlané oplocenky a celkového zdravotního stavu zvířete mohlo jít i o několik dní. Každopádně přivolaní strážníci odchytové skupiny Městské policie Plzeň opět odvedli profesionální a velmi dobrou práci. Než jsem na lokalitu dorazil, muflona ze spleti drátů vymotali a částečně i ošetřili,“ uvedl Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni. Dodal, že zvíře bylo bohužel v kritickém zdravotním stavu a nedokázalo se samo postavit. Podle přivolaného mysliveckého hospodáře Milana Sekáče z oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně bylo v těžkém šoku, nervovém stresu, překyselené a na pokraji svých sil bez možnosti záchrany. To se potvrdilo, muflon záhy uhynul.

NAJDOU JEN KOSTRU

Podle Makoně zdaleka nejde o jediný případ, kdy se drátěné oplocenky staly pro zvířata pastí, často smrtící. To potvrzuje i Pavel Martin z Okresního mysliveckého spolku Klatovy. „Zvířata tam uvíznou za běhy, tělo či paroží, což je často případ daňků. Někdy se je podaří najít včas, někdy se sami osvobodí, ale třeba za cenu těžkých zranění. V některých případech se tam najde už jen kostra,“ uvedl Martin. Doplnil, že problémem nejsou jen oplocenky, ale i třeba ohradníky bránící zvěři v přirozené migraci.

O dráty se nezabíjí pouze zvěř srstnatá, ale i ptáci. „Ročně řešíme desítky případů poranění zejména dravců či sov, které při pronásledování kořisti do pletiva narazí. Jsou to jestřáb, krahujec, výr, puštík a další,“ upozornil Makoň.

DRÁTĚNÉ OPLOCENKY JSOU LEVNĚJŠÍ

Lesníci už někde začali používat oplocenky dřevěné, ale jde spíše o výjimky – drátěných se nejspíše jen tak nevzdají. V jejich prospěch hrají nízká pořizovací cena, delší životnost i další faktory. „Používám jen drátěné oplocenky, protože je s nimi snazší manipulace, třeba když do nich spadne strom,“ vysvětlil lesník Správy veřejného statku města Plzně Antonín Chyška. Co se týče poranění zvířat, která se do nich zapletou, tak jde podle něj pouze o zanedbatelné množství.

Nemocnice Sušice. Ilustrační foto.
Převod nemocnice v Sušici finišuje, od 1. září bude zpět pod městem

Milan Kilián, Petr Vadovič