O tom, jak je důležité nepodceňovat rakovinu prsu, přednášel v pátek v Klatovské nemocnici primář klatovského mammocentra Miloš Chroust a ředitelka mammocentra v Praze Miroslava Skovajsová.

Přednášku, které se zúčastnili žáci střední zdravotnické školy v Klatovech, zahájila právě Skovajsová, která především zdůrazňovala důležitost samovyšetření mladých žen. „Ženy do 45 let věku nemohou docházet na pravidelné mammografické prevence, které hradí stát, ale i v tomto věku se rakovina prsu objevuje," uvedla Skovajsová s tím, že nejmladší české pacientky s touto diagnózou jsou kolem 25 let.

Rakovina prsu v tomto věku není podle ní tak častá, jako jiná rakoviná onemocnění, ale vyskytuje se. „Ve věku do 25 let onemocní ze sedmi tisíc žen stovka. Není to mnoho, ale to riziko tu je. Těmto mladým ženám, které jsou budoucí matky, nemůžeme nabídnout pravidelnou mammografickou ani ultrazvukovou prevenci, ale můžeme je vybídnout k samovyšetření a k občasnému mammografu, který si ale budou muset uhradit," vysvětlila ředitelka pražského mammocentra. Ta během své přednášky posluchačům předvedla, jak správně a efektivně samovyšetření prsu provádět.

Tyto poznatky si přišlo poslechnout i 14 členů Spolku Beseda, který se věnuje ženám, které rakovinu prsu prožily a prožívají. „Jelikož jsme všichni laici, chtěli jsme získat další poznatky z odborné stránky," řekla jedna z členek Spolku Beseda Blanka Švojgrová.

Prevence rakoviny na Klatovsku

Dalším přednášejícím byl primář klatovského mammocentra, který uvedl, že prevence není nikdy dost a nikdy na ni není příliš brzy. „Je třeba, aby se studentky dozvěděly, jakým způsobem se prevence nádoru prsu dělají. Na další tři roky jsme získali akreditaci na provádění této prevence a doufám, že snad napořád budeme schopni v Klatovech poskytovat v tomto oboru kvalitní péči," uvedl Chroust. Dodal, že na prevenci ženy z Klatovska chodí, ale mělo by jich chodit o něco více.

Přednášku organizovali učitelé ze střední zdravotnické školy v Klatovech, aby dále vzdělávali své studenty. „Tuto akci jsme uspořádali společně s Jaromírem Veselým a Evou Červenou. Je určena pro studenty druhého, třetího a čtvrtého ročníku všech oborů naší školy. První ročník byl z přednášek vynechán, a to proto, že právě žáci, kteří se přednášky zúčastnili, pak vytvoří svoji vlastní přednášku s názvem Nejde jen o prsa, na které budou své poznatky předávat dál právě žákům prvních ročníků," vysvětlila za organizátory Jana Kasalová. Cyklus deseti přednášek, které povedou sami studenti, by chtěli prezentovat na všech středních školách v Klatovech, a to do června.

Jednou z účastnic byla studentka třetího ročníku zdravotnické školy Petra Pekárnová. „Předpokládám, že na přednášce se dozvíme, jak správně dělat vyšetření prsou, a také to, ve kterém věkovém rozmezí je tato nemoc nejčastější," řekla Pekárnová Deníku před zahájením přednášky.