„Horažďovická padesátka je přece pro Horažďováky povinnost," směje se účastník pochodu Ladislav Pavelec. „Vždycky jsme chodili 25 km, ale jelikož nyní chodíme s vnoučaty, vyrážíme na trasu sedm kilometrů. Máme tu hezkou krajinu, tak proč nejít, a hlavně, tento pochod je už tradicí a chodíme ho za každého počasí," vysvětluje Pavelec.

Pochod založil horažďovický učitel a milovník turistiky Josef Šochman se svojí turistickou skupinou, kterou vedl.
„Tenkrát se chodila jen trasa 50 kilometrů. Startovalo se ve 4 hodiny ráno v kasárnách, kde byla i snídaně a projev starosty. Od sedmého ročníku se pak začaly přidávat i další trasy a dnes tu máme okruhy 7, 15, 25, 50 a 100 kilometrů. Jsme rádi, že náš pochod je stále populární a že letos přišlo opět o 179 lidí více než loni. Pomalu se vracíme čísly k dobám, kdy byl pochod ve své největší slávě. To se účast pohybovala mnohdy i kolem 700 účastníků," říká předseda Klubu přátel horažďovické padesátky Rudolf Dvořák.
Horažďovická padesátka ale už dávno není jen o pochodu. Polovinu všech účastníků tvoří cyklisté. Cykloturistika totiž nyní zažívá obrovský vzestup.
„Letošní ročník je zvláštní také tím, že startem prošel historický 14 000 účastník naší akce. Tímto účastníkem se Martina Svobodová z Horažďovic. Ta dostala speciálně „polibek" od předsedy.
Také v letošním roce čekaly na účastníky pochodu různé pozornosti. Mezi nimi byla sleva do Aquaparku v Horažďovicích nebo pamětní sklenička. Ta je už také tradicí.
„Jezdíme sem pravidelně s kamarády, ale jezdil jsem na pochod už jako dítě s dědečkem a babičkou. Mám to tady rád a hlavně okolí kolem Práchně, ale i další místa, jako například Veřechov. Rád sem jezdím i se svojí přítelkyní," prozrazuje další z účastníků Roman Nováček.
Na příští jubilejní ročník chystají pořadatelé nejen výstavu fotografií z historie pochodu, ale uvažují i o pamětním kamenu s deskou, připomínajícím historii celého pochodu, který je o týden mladší než pochod Praha – Prčice.