Na zemi stovky lidí a ve vzduchu se střídal jeden model letadla za druhým. Tak to vypadalo o víkendu na modelářském letišti v Bolešinech. Konala se tam RC model show 2014, kterou současně Klub modelářů Bolešiny oslavil své 15. výročí a „dostal" tak občanku.

„K vidění byly modely všeho druhu, od letadel přes větroně, stíhačky až po zemědělskou techniku a jiné modely. Také se zde konalo mistrovství České republiky modelů off-roadů. Během dne v rámci show představilo 60 pilotů přes stovku modelů letadel," informoval předseda Klubu modelářů Bolešiny Josef Frána.

„Jezdí více a více lidí a také to stojí více peněz a daleko více úsilí. Zatím jsme tady měli nejvíce přes dva tisíce lidí, tak uvidíme, zda tento rekord bude překonán," polemizoval Frána.

Podívanou, kterou nabízeli piloti se svými modely, sledovaly stovky diváků, mezi kterými byli dospělí i děti. Letadla zaujala i desetiletého Martina Bláhu. „Moc se mi letadla líbí. Nejskvělejší je to velké zelené. Těším se, až ho uvidím létat," uvedl Martin.

Vystoupení modelů byla napínavá a zajímavá, někdy bohužel letadla skončila jinak, než si jejich majitelé představovali a nejedno přišlo o některé části.
Své skvosty přijeli na show předvést také kamarádi František Černý a Daniel Irlbek z Plzně. Jejich vášní jsou vrtulníky a věnují se tak pouze jim. Jeden více, druhý méně. „Mám tady tři modely. Modelářství se věnuji přes deset let a tady jsem počtvrté. Vždy s vrtulníky, protože to je jediný pořádný stroj. Modelům se věnuji, jak mi rodina dovolí, ale manželka dovolí hodně, je benevolentní," řekl Irlbek.

Jeho kolega má na práci více času. „Mám tady fotky, že už v roce 1958 jsem modelařil, to byly ale jiné eroplány, takže dá se říci, že od středověku. Doma se modelům věnuji, kdy se mi chce, jelikož jsem sám a tak mi do toho nikdo nepovídá. Za něco ten důchod musím utratit. Každý rok nám přidávají a my pak nevíme, za co to utratit. Ještě, když nemám doma ženu, která by navštěvovala butiky," zažertoval Černý. Ten měl na akci tři modely, ale doma jich má prý několik.