Klatovy – Rákosníčkovo hřiště, za jeden a půl milionu korun, slavnostně otevřeli v neděli v Klatovech. Přes sedm tisíc hlasujících zajistilo městu úspěch v boji o vybudování dětského hřiště.
„Dětská hřiště, která rozvíjí přirozeným způsobem hravost, představivost, pohybové dovednosti a tvořivost, jsou místx přinášejícími spoustu radosti především těm nejmenším. Možná stejnou radost z nich mají i rodiče, pro něž jsou vítaným cílem procházek s jejich ratolestmi," uvedl starosta Klatov Rudolf Salvetr a dodal, že to byli právě rodiče, kdo svým hlasováním rozhodli o tom, že v Klatovech bud jedno z Rákosníčkových hřišť.

„Lokalita pro Rákosníčkovo hřiště v sídlišti Pod Hůrkou byla vybrána na základě doporučení zástupců města, kteří tuto lokalitu projednali se svými občany a také s maminkami, které se o výhru zasloužily především. Bylo příjemné pozorovat, jak se při slavnostním otevření z nového dětského hřiště Klatované těší. Jakmile počasí dovolí a vysoké teploty ustoupí, má město v plánu dokončit úpravu okolí Rákosníčkova hřiště a osetí trávou. Spolupráce s městem Klatovy při výstavbě hřiště byla výborná a moc za ní děkujeme," řekla koordinátorka projektu Anna Těžká.

Slavnostního otevření hřiště se zúčastnilo mnoho rodičů s dětmi. Ty tam plnily různé disciplíny, za které získávaly hodnotné ceny. Děti si vyzkoušely nové houpačky a prolézačky s motivem Rákosníčka a nechyběla ani trampolína a malování na obličej. Velký úspěch mělo také vystoupení Michala z Kouzelné školky. „Otevření tohoto hřiště je pro děti velkým zpestřením. Konečně si mají kde hrát a prázdniny, ale i školní dny, budou mít o něco zajímavější. Myslím, že taková hřiště by se hodila nejen v Klatovech, ale i v menších obcích," řekla jedna z maminek Zdeňka Tesařová z Klatov. Dodala, že při otevření hřiště bylo velké horko, ale děti to tam bavilo a určitě budou hřiště navštěvovat.

„Dětská hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka nabízí dětem k aktivnímu hraní velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, nechybí kolotoč nebo různé druhy houpaček. Klidovou zónu doplňuje domeček a oplocené hřiště poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky. Rákosníčkovo hřiště je určeno zejména dětem předškolního věku," řekla Deníku mluvčí společnosti Lidl Jitka Vrbová.

Barbora Zoubková