Jsem neomezený vládce města, který si může dělat, co chce. A také si dělám, protože vím všechno nejlépe. A to bez ohledu na zájmy občanů, důležitější je pro mě zájem strany. Tak by se dal shrnout obsah plakátu, který byl rozvěšen v posledních dnech v Sušici. Je psán jako prohlášení starosty Petra Mottla, je ale dílem anonyma a jeho skutečným cílem je starostu očernit. Mottl přesto nechce proti autorovi textu činit žádné kroky.

„Mým hlavním cílem v tomto městě je ochraňovat demokracii. Jestliže si myslíte, že mne od mého záměru odradí nějaké petice a demonstrace, tak jste na omylu. Před nedávnem u nás vystupoval Tomáš Klus, a já také ochraňuji voliče – občana před kapitalistickými zrůdami," tak zní úvod textu, v němž jsou ironicky komentovány kroky vedení města v čele se starostou, jenž je vydáván za autora. Pisatel poukazuje například na zrušení Základní školy Sušice v Komenského ulici. „Když si vzpomenu na několik málo občanů, kteří vyváděli kvůli jedné škole, sestavili petici, asi jen 3000 jich bylo, a přitom vůbec netušili, o co jde. Porodnost sice stoupá, nemáme ani místa ve školkách, ale to je jenom pár desítek matek s dětmi a ty to už nějak přežijí. Jednou provždy jsme však vyřešili ředitelku, a když se ukáže potřeba, tak tu školu prostě zase otevřeme," „přiznává" se v textu starosta. Plakát si na paškál bere i výstavbu bazénu, úpravu Santosu, bourání Sola či bezpečnost ve městě, tedy témata v Sušici poslední dobou hojně diskutovaná.

Hází to za hlavu

Některé Sušičany anonym pobouřil. „Vůbec nevím, co tím ten člověk, co to napsal, sleduje. Tady už člověk neví, co má čekat. Každý ví, co se tady děje, každý na to má svůj názor, ale někteří se snaží pořád jen vše shazovat, ať se udělá cokoliv. Ať už je to dobrý krok, nebo horší. Některým lidem se člověk nikdy nezavděčí. Neustále se někdo snaží někomu něco vnucovat. Ať si to jdou se starostou vyříkat z očí do očí a nedělají takovéto hlouposti," uvedla Stanislava Kratochvílová ze Sušice.

Starosta si z plakátu opatřeného nadpisem AVE CAESAR IMPERATOR a jeho fotografií hlavu nedělá. „Já takovéhle věci považuji za jasnou zbabělost a nemám chuť se tím zabývat. Vypovídá to o tom člověkovi. Kdyby se alespoň podepsal, nebo přišel, tak bych s ním diskutoval, ale tohle jsou věci, které jsou důkazem zbabělosti. Je to ubohé, ale háži to za hlavu," řekl Deníku starosta.

Očernil ho mail

Obětí podobné kampaně se vloni stal další významný člen ODS na Klatovsku – starosta Klatov Rudolf Salvetr. V říjnu koloval po celém regionu mail, který vinil klatovského starostu a jednoho tamního podnikatele z přílivu problémových lidí do města. „Navrhuji, abychom my všichni, kterým není lhostejný osud Klatov a kteří nesouhlasíme se současným přílivem nepřizpůsobivých, vyjádřili veřejně svůj názor na poklidném shromáždění před radnicí," psalo se ve výzvě, podepsané „Jan Váchal – slušný člověk, Klatovák a daňový poplatník KLATOVY ČISTÉ MĚSTO". Salvetr opakovaně vysvětloval, že nic z dopisu není pravda, shromáždění se ale nakonec konalo, sešlo se na něm zhruba pět set nespokojenců. Situace ve městě se poté zklidnila, na celou aféru ale nejvíce doplatil právě Salvetr. Obvinění, že do města přivádí nepřizpůsobivé občany, totiž zřejmě výrazně přispělo k tomu, že těsně prohrál boj o senátorské křeslo, který se právě v té době odehrával.

Události tehdy uvedly do stavu pohotovosti policii, které ale šlo o zajištění bezpečnosti, nikoli o zjištění pisatele e-mailu. „Tím jsme se nezabývali, protože nebylo podáno trestní oznámení," vysvětlila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová, podle níž její kolegové v posledních letech nešetřili na Klatovsku ani jeden případ trestného činu pomluvy na starostu nebo obecního či městského zastupitele.