Převeliké cti se o víkendu dostalo hornímu městu Kašperské Hory. Zavítal tam král Jan Lucemburský se svou družinou, pro něhož (a samozřejmě i pro další návštěvníky) připravili místní velmi bohatý program. Král mohl sledovat rytířské turnaje, vystoupení krotitelů plamenů, pouličních herců, dobových hudebníků a nechyběla ani poprava. Příslovečnou třešinkou na dortu bylo odhalení desky Janu Lucemburskému na budově Galerie muzea Šumavy.

„Odhalení pamětní desky Janu Lucemburskému považujeme za mimořádnou společenskou a historickou událost a proto ty četné doprovodné akce. Je to pocta českému králi, staletým tradicím české státnosti, úcta k slavné minulosti této země i tohoto města," vysvětlil historik Muzea Šumavy v Kašperských Horách Vladimír Horpeniak, proč byla celá událost pojata tak slavnostně a velkolepě.
Zároveň připomněl, že letošní rok byl zvolen záměrně kvůli hned několika historickým výročím. „Například 690 let uplynulo od zahájení ražby prvních českých zlatých mincí – florénů Jana Lucemburského. V patrné historické souvislosti s touto událostí si letos připomínáme také 690 let od prvních písemných zpráv o Kašperských Horách a jejich zlatých dolech a samozřejmě také 670 let od udělení prvního městského privilegia a dalších městských výsad včetně pečeti a znaku Kašperským Horám králem Janem Lucemburským. Již letos se rovněž připravujeme na velké jubileum roku 2016, a sice 700 let od narození krále a císaře Karla IV.," připomněl Horpeniak.

Pamětní desku, která je zhotovena ze šedé leštěné žuly, umělecky ztvárnil plzeňský umělec Jiří Špinka. Po jejím slavnostním odhalení byla otevřena doprovodná výstava pergamenových originálů královských privilegií pro Kašperské Hory z doby 14. až 18. století v místním Muzeu Šumavy. „Zcela výjimečně se dává veřejnosti příležitost vidět vzácné a zcela unikátní listiny panovníků pro toto horní město. Jde o listiny Jana, Karla a Zikmunda Lucemburského, Ladislava Pohrobka, Vladislava a Ludvíka Jagellonského, Ferdinanda Habsburského, Maxmiliána II., Rudolfa II., Matyáše nebo Marie Terezie. Nepochybně nejcennějším exponátem v expozici je pergamenový originál prvního městského privilegia, které Kašperské Hory obdržely od Jana Lucemburského 29. září 1345, nebo listiny, které ve 14. století vydalo samo město. K atraktivitě jedinečné výstavy přispěje i vystavení kopií českých korunovačních klenotů ze sbírek Pražského hradu," uvedl Horpeniak a dodal, že výstava potrvá jen do 30. září a že při její příležitosti autorsky připravil ilustrovanou historickou publikaci s názvem „Kašperské Hory v době krále Jana".

Spokojená princezna

Odhalení desky a prohlídku výstavy si nenechaly ujít ani Adrienne von Korff-Kerssenbrock a její sestřenice Maria Šternberk, rozená princezna Lobkowicz. „Jan Lucemburský, který je naším prapředkem, se o toto město velice zasloužil, proto je dobře, že mu zde odhalili desku. Jsme se sestřenicí moc rády, že u toho můžeme být, a těší nás, že tady mají v úmyslu po něm pojmenovat i náměstí," řekla Deníku Adrienne von Korff-Kerssenbrock.

Zájem místních i turistů, jichž se do Kašperských Hor sjelo velké množství zblízka i zdaleka, ale lákaly i další atrakce, které slavnosti nabídly. Hojnou účast měl slavnostní průvod v čele s králem Janem Lucemburským na bojiště u kostela svatého Mikuláše, kde byly k vidění rytířské turnaje, hodně se líbily i vtipné pohádky v podání pouličního divadla Viktora Braureitera nebo stánky s historickými řemesly. „Bylo to celé moc pěkné. A vzhledem k tomu, že se neplatil vstup, ani nevadily vyšší ceny, třeba dvacet korun za malou limonádu ze stánku. Užili jsme si to tu," pochvaloval si Jan Hořejší, který přijel s rodinou.