„Jde o šestý závod šampionátu RC rallye západní Čechy, který jezdíme v Třemošné, Nýrsku, Klatovech a Kramolíně. Celkem je osm závodů," uvedl za pořadatele seriálu Petr Kupilík z Třemošné.

„V Nýrsku jedeme třetím rokem. Naší specialitou je trať vedená pouze po asfaltu a betonu," doplnil pořadatel nýrských závodů Martin Peller.

„Na naší trati je nutné jinak nastavit odpružení, nazout jiné gumy. Mění se nastavení podvozku, u modelů s pohonem všech čtyř kol lze třeba uzamknout diferenciál, aby více zabíral „na zadek" což v terénu nejde, protože by auto bylo přetáčivé a podobně. Funguje to podobně jako u velkých aut," vyjmenoval Peller.

Soutěžní RC model přijde majitele na tisíce korun, musí mu věnovat i spoustu času. „Kvalitní auto lze pořídit kolem patnácti tisíc korun. Lze koupit třeba i za šest tisíc, to je ale nutné zcela předělat. Všechny modely v prodeji jsou silniční, pro rallye je nutné je přestavět," vysvětlil Kupilík.

Soutěž je pro majitele modelu i sportovním výkonem, trať totiž musí absolvovat také, aby svůj vůz neztratil z dohledu. „Auto lze nastavit různě. My potřebujeme hlavně velký točivý moment, aby auto lépe zrychlovalo, jinak nám stačí rychlost pětadvacet až třicet kilometrů v hodině. Trať je široká šedesát až osmdesát centimetrů a je hodně klikatá, takže větší rychlost nepotřebujeme. Samozřejmě lze vyměnit převody, vylepšit motor, takže v extrému model zvládne i 90 kilometrů v hodině," konstatoval Peller, který se modelům aut věnuje čtvrtým rokem. „Byl to můj dětský sen, vždy jsem chtěl auto na dálkové ovládání," uvedl nýrský modelář.

Do Nýrska dorazil i Petr Janošík z Kašperských Hor. „Jezdím cca pět let, dostal jsem se k tomu přes svého kamaráda. Byl jsem se podívat na několika závodech a postupně jsem se do toho ponořil. Je to odreagování, zábava s kamarády," vysvětlil Janošík.

V kategorii modelů s pohonem čtyř kol zvítězil v Nýrsku Libor Kupilík, druhý byl Milan Široký a třetí Petr Pavlát. V kategorii „dvoukolek" zvítězil Milan Široký před Liborem Kupilíkem a Petrem Pavlátem.

David Kojan