Týden co týden usedají každou neděli večer k televizním obrazovkám více než dva miliony lidí. Láká je krimiseriál Policie Modrava. Sledují nejen napínavý děj, ale i nádhernou šumavskou přírodu a také budovy, z nichž mnohé hodně pamatují. Deník se proto rozhodl navštívit některá zajímavá místa, kde se natáčelo. Při té příležitosti jsme vyzpovídali režiséra Jaroslava Soukupa, jenž prozradil, čím ho dané místo zaujalo, i lidi, kteří mají natáčení ještě v živých vzpomínkách.

První zastávkou je ranč Vogelsang u Podlesí nedaleko Kašperských Hor. „U nás se odehrával celý jeden díl a točily se tu i některé další scény. Na vysílání jsem měl řadu ohlasů. Zajímavé je, že na díl, kde mi otrávili koně a zavřeli exmanželku, reagovalo mnohem méně lidí než na scénu, kdy jsem měl ranč prodat doktorovi. To mi tři dny zvonil telefon a lidé se mě ptali, co mě to napadlo. Asi se báli, že nebudou mít kde trávit dovolenou," směje se majitel Vogelsangu Roman Halbhuber, který má na natáčení řadu vzpomínek. „Všechny jsou dobré, tedy až na jednu – že mi Vydra rozbil auto. On, když tu točil, tak mě varoval, že auto pokaždé rozbije. Já říkal, že se to nemůže stát, že s ním bude jenom popojíždět. Ale stalo se. Když točil na ranči Podolí rychlý příjezd ke stájím, kde měl zastavit a napadnout svého rivala Martina Stránského, tak tam bylo kluzko. A Vašek sice rychle přijel, ale před nájezdem nezabrzdil a začal brzdit až ve vzduchu. Zasekla se mu kola, odrazil se od stájí a letěl rovnou na kameru. Naštěstí zastavil těsně před nimi, takže se nikomu nic nestalo. Nakonec jsme se tomu zasmáli, Vašek dokonce navrhoval, že by bylo efektní, kdyby projel stájemi a bylo vidět, jak létají prkna," vzpomíná Halbhuber, který poskytl Soukupovi opravdu malebné prostředí pro natáčení. Jen dobré vzpomínky na Vogelsang ale režisér mít nebude, provázela ho tam totiž i smůla. „Jednou se tu píchl o injekci, v níž měl veterinář uspávací látku pro koně, podruhé dostal dávku z elektrického ohradníku. A tak to bylo po celé natáčení, prakticky každý den se mu tu něco stalo. Věřím ale, že mu to nevadí. Máme ho tu totiž moc rádi. Jen jsme si s panem Kintzlem říkali, že on má asi něco proti našim ženským. Tu moji totiž nechal zavřít a tu jeho dokonce umřít," směje se Halbhuber.

Dále Deník zavítal do prodejny v Srní, domku pošťačky Válkové na Hrádkách, domku v Mechově, kde Vítovcová zavraždila svého manžela a k modravskému starostovi Antonínu Schubertovi, u něhož se také natáčely některé scény.

Celou reportáž si přečtete ve čtvtečním tištěném Klatovském deníku.