Zhruba patnáct stovek skautů z celé republiky okupovalo v dešti i bahně čtyři dny okolí vodního hradu Švihov. Konalo se tam totiž celostátní skautské setkání Obrok 2013. V pořadí bylo už sedmé.

„Nevím, jestli máme smůlu na počasí, ale rozhodně nám setkání nezkazilo. Skauti totiž mají jako jedenáctý bod svého zákona, že skaut je nepromokavý," říká za organizátory mluvčí setkání Martin Štěrba.

Účelem setkání je potkat se, zažít legraci a navázat nové kontakty.

„Na každém Obroku je akce nazvaná Služba, kdy jeden den věnujeme dobrovolnické práci na zvelebování místa, kde se setkání koná. Ve Švihově jsme pomáhali v základní a mateřské škole, v diecézní charitě, pomáhali jsme na hradě panu kastelánovi, zametali jsme ve městě. Ve škole a školce jsme například natírali plot a připravili jsme pro děti soutěžní odpoledne a podobně," popisuje program skautů Štěrba.

Pro město i školu to byla vítaná pomoc.

„Určitě si jejich pomoci vážíme, udělali tady kus práce. Vyváželi trávu, hrabali, uklízeli lesní paseku, zametali ulice. Určitě to byla pro nás veliká pomoc," říká místostarosta města Švihov Jiří Unger.

Večery patřily ve Švihově koncertům různých kapel, přes den se sportovalo, hrály se různé hry. Louky u hradu se proměnily také v bitevní pole. „Hra byla inspirována historií hradu Švihov a Půtou Švihovským," popsala „šéfka" velké hry Petra Rösslerová.

V sobotu tábořiště přivítalo také řadu osobností. Do Švihova dorazil například umělec Vladimír Franz, mecenáška umění Meda Mládková, režisér Václav Vorlíček, matematik a miliardář Karel Janeček, trabantový cestovatel Dan Přibáň, architekt Jiří Boudník, zakladatel sítě Babybox Ludvík Hess a řada dalších.

Mnozí z uvedených hostů byli a nebo stále jsou aktivními skauty. Patří mezi ně i režisér známé pohádky Tři oříšky pro Popelku Václav Vorlíček.

„Málokdo to ví, ale ve skautu jsem byl od svých sedmi let. Tehdy mě maminka přihlásila do pátého oddílu Vlčat v Praze. Dětství a mládí jsem tedy prožil s dlouhými přestávkami ve skautu. První přestávku jsem zažil hned na svém prvním táboře v roce 1941, kdy jsme byli v Brdech. Tehdy hned když se vyvěsila státní vlajka na stožár, přijel džíp s německým vojákem. Vlajka se musela sundat, tábor zbořit a skauting byl zakázán. Obnoven byl hned v prvních dnech po osvobození roku 1945 a jelo se na první poválečný tábor. Takhle jsme působili až do roku 1948," vzpomínal ve Švihově Vorlíček.

„Nám se tady moc líbilo, jsme na Obroku už potřetí a příště jedeme zas," pochvalovaly na závěr akci účastnice Pírko a Šiška ze středních Čech.