Slunečného počasí využily rodiny s dětmi a vydaly se v sobotu k rozhledně Bolfánek v Chudenicích. Občanské sdružení Otisk tam uspořádalo akci s názvem Den Země a dětí.

„Jde o akci, která je zde už tradiční, děláme už několikátý ročník. Chceme si připomenout samotný Den Země. Mám zde program, který letos zajišťují instruktoři kurzu přežití. Program je zaměřený na přežití v přírodě i v extrémních podmínkách – bouřích, povodních či výpadku elektřiny," popsal část programu organizátor Karel Jungvirth.

Instruktoři byli ukryt i v lese a děti si musely poradit například s řezáním, s přechodem před lanový most a opičí dráhou, poznávat rostliny a zvířata a připraveny byly i další úkoly.

Tím ale nabídka činností nekončila. U rozhledny byly tvořivé dílny, kde si všichni mohli udělat mandaly, malovat, tvořit z papíru či udělat svůj vlastní šperk.

Nechyběl ani kulturní program, během kterého vystoupil hudební soubor Kaňky, dívčí kapela The Greedies a poté Jan Kaňka trio. Diváci zhlédli také ukázku z Chudenické Rusalky bledé v podání Eriky Vocelové Jarkovské a Romana Vocela z Národního divadla.

Slavnostního otevření se dočkala také Kvapilova stezka. Ta vznikla z kulis, které byly vyrobeny pro představení Chudenická Rusalka bledá. Byla otevřena právě sólisty z „Národního". „Stezka vznikla na okraji přírodního amfiteátru. Momentálně má pět zastavení – ježibabí chýši, měsíc, tajemný les, jezírko a zámek. Do budoucna máme v plánu ji ještě rozšířit, protože letos se na přelomu července a srpna bude opět hrát Chudenická Rusalka bledá a náš režisér Petr Oukropec určitě nenechá představení ve stejné podobě jako vloni," sdělil Jungvirth.

Lidé byli z akce nadšeni. „Jsem tady poprvé a moc se mi tady líbí. Byla jsem i překvapená z ukázky z Rusalky, to jsem nečekala. Úžasné.

Určitě sem na představení zavítám," řekla jedna z návštěvnic Pavlína Řeháčková.