Jen několik hodin strávil v úterý v Klatovech prezident Miloš Zeman, který se do města vrátil po dvou letech. Setkal se tam s řediteli škol, pobesedoval se studenty a poobědval s politiky z regionu.

Návštěvu prezidenta provázela mnohem větší bezpečnostní opatření, než tomu bylo minule nebo při návštěvě jeho předchůdce Václava Klause, jenž kdysi zavítal do stejné školy. Studentky, jdoucí na besedu s hlavou státu, která se konala v sále Střední školy zemědělské a potravinářské (SŠZP) Klatovy, si nesměly s sebou vzít kabelky, a novinářům ochranka pečlivě prohledala všechna zavazadla včetně fotobrašen a zkontrolovala akreditace.

První Zemanovou zastávkou ve městě byla SŠZP, kde se nejprve setkal s řediteli středních škol a poté pobesedoval se žáky. Hovořilo se zejména o uprchlících a politice. Na závěr dostal od školy několik darů. Předali mu je ředitel SŠZP Vladislav Smolík a studentka Nela Kůsová. „Já to mám za odměnu, protože jsem vyhrála v soutěži Český kapr a dobře tak reprezentovala školu. Přiznám se, že ani nevím, co budu panu prezidentovi dávat. Jen jsme domluveni, že až na mě pan ředitel mrkne, půjdu pro dárek," svěřila se Deníku před začátkem besedy dívka, která chodí do třetího ročníku. Přiznala, že má trochu trému, předání daru ale zvládla bez problémů. Prezident z jejích rukou převzal velký perník vyrobený žáky školy, na němž je školní logo včetně data vzniku školy – 1872. „To je datum výroby?" žertoval Zeman, který byl v Klatovech velmi dobře naladěn.

Po besedě se přesunul do hotelu Centrál, kde poobědval. Čtyřchodové menu se neslo v duchu české kuchyně. Předkrm byl ovárek s křenem, hořčicí a šumavským chlebem, polévka byla kulajda se zastřeným vejcem a jako hlavní chod si prezident vybral 200 gramů kančích medailonků se šípkovou omáčkou a červeným vínem, ke kterým se podávaly bramborové dolárky. Sladkou tečku za obědem udělaly domácí lívance s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocem.

Zeman neobědval sám, ale spolu s osobnostmi a starosty z regionu. „Byly nás tam zhruba tři desítky. Pan prezident s doprovodem, krajský hejtman, krajští radní, starostové větších měst z kraje, krajští šéfové policie a hasičů. Hovořilo se především v obecné rovině. Probírali jsme zejména problematiku ochrany památek, hovořilo se i o byrokracii, která zatěžuje samosprávy, či o problémech spojených s čerpáním evropských dotací," shrnul setkání starosta Sušice Petr Mottl.

Více o návštěvě si přečtete ve středečním Klatovském deníku.