Přes osm set pěších i cyklistů se vydalo v sobotu na 50. ročník Horažďovické padesátky. „Je to rekordní účast," liboval si organizátor pochodu Rudolf Dvořák, který je již 33 let vedoucím pochodu. Pro účastníky bylo připraveno pět tras od 7 do 100 km.

„Horažďovická padesátka je druhým nejstarším dálkovým pochodem bez přerušení a má letos padesáté výročí. Připravili jsme doprovodný program, hlavně pro malé děti, ale i pro ostatní. Lidé mohli využít zlevněného vstupného do bazénu, navštívit přírodovědnou stanici a vyzkoušet si rýžování zlata," uvedl Dvořák.

Na startu byla instalována výstava k historii pochodu. Její součástí byly diplomy, popisy tras či fotografie.

Letošní ročník nebyl jubilejním jen díky kulatému výročí, ale organizátoři rovněž přivítali patnáctitisícího účastníka, pro kterého byla přichystána zvláštní cena. „Během let byla účast různá. V roce 1966, kdy pochod začínal, šlo 98 lidí. Maximální účast byla v roce 1981, kdy přišlo 817 turistů. Posledních pět let nám účast stoupá, tak doufáme, že to vydrží. Jsem velmi potěšen, že letos se nám podařilo toto číslo překročit a vznikl tak nový rekord 837 účastníků. Vyvedlo se nám počasí, takže vše bylo perfektní a všichni si pochod užili," řekl Dvořák.

Příznivci pochodu měli možnost trasy zdolat pěšky nebo na kolech. Tuto možnost jim pořádající nabízejí od 35. ročníku pochodu. „Mohou se přihlásit na delší trasy. Je to znát na účasti, protože je to trend," podotkl Dvořák.

Pěší turistice je věrný Pavel Holub z Prahy, který vynechal jen pár pochodů. „Některé ročníky jsem vynechal i kvůli vojně. Ale vzpomínám na začátky, kdy se chodila ještě jen trasa 50 km a vycházeli jsme ve čtyři ráno. Pak jsme se dozvěděli důvod, který to mělo. Organizátor akce Josef Šochman nám řekl, že hospody na vesnicích otevírají až v deset a do té doby my většinu trasy ujdeme, takže se pak nemusí bát, že to nezvládneme. Takže jsme to ušli a večer jsme se vydali ještě na zábavu," zavzpomínal Holub.

Pochod se mu líbí a jezdí na něj rád. Vždy si prohlédne, co se kde udělalo nového. „Jelikož jsem rodák z Horažďovic, tak to beru skoro jako povinnost. Letos slaví pochod 50 let, tak bych mu popřál, aby dál pokračoval a hlavně aby přálo počasí," dodal Holub.

Jako tradičně si každý z účastníků odnesl pamětní skleničku. Jak vypadalo 33 skleniček v předešlých letech, mohli lidé vidět na výstavě.