Čepice, rukavice, teplé bundy, batohy, trekové hole i něco dobrého na zahřátí. Tak by se dala popsat výbava mnohých účastníků pochodu, který vyšel v sobotu dopoledne od kulturního domu v Borovech. Ještě jedna věc ale byla součástí batohů, které lidé nesli – kameny. A to ne ledajaké, byly totiž malované. Nedílnou součástí borovského pochodu Mont Stramchyně je také soutěž o nejlepší malovaný kámen.

„Jde již o osmý ročník. Každým rokem přichází více a více lidí, tak uvidíme letos. Vloni jich přišlo přes pět set. Počasí nám zatím přeje. Nahoře se lidé mohou občerstvit i si dát něco na zahřátí. Jako každý rok tam někdo přinese malované kameny, které vyhodnotíme, a budou tam i obyčejné, které přidáme na hromadu a zvýšíme tak zase o kousek kopec Stramchyně," řekl starosta Borov Jiří Černý před zahájením pochodu.

Zvětšující zájem starostu těší. „Je potřeba lidi rozhýbat a mě taky, takže čím více lidí chodí, tím lépe," podotkl Černý.

Jednou z účastnic pochodu byla Marie Jandová, která přijela do Borov z Přeštic. „Jsem tady poprvé a nalákali nás sem s manželem naši mladí, kteří chodí už déle. Není dnes taková zima, tak jsme si řekli, proč bychom se také neprošli. Docela se i těším, ještě jsem na takovém kopci nebyla. Jsem také zvědavá na ty malované kameny. Sama ale bohužel žádný nenesu, možná příště, budu trénovat malování," uvedla Jandová.

S účastí byl starosta spokojen. „Akce se povedla, počasí nám vydrželo. Do pamětní knihy se nám podepsalo 440 účastníků, ale nešlo o všechny, kteří na Stramchyni dorazili, protože ne každý se podepsal. Skončili jsme asi ve tři hodiny, kdy už tam bylo jen pár lidí," zhodnotil Černý.

Letos tvůrcům kamenů fantazie nechyběla. „Oceněn byl Večerníček, jehož hlava s čepicí byla namalovaná na kameni a byla zasazena v květináči, který představoval autíčko. Druhým oceněným dílem byla kra s tučňáky a třetím lidské orgány v krabici, určené na výměnu. Celkem bylo nahoru přineseno asi třicet malovaných kamenů," uvedl Černý.

I když by rád udělal výstavu všech malovaných kamenů, tak to není možné, jelikož barva na nich příliš dlouho nevydrží.