Základní školy v Klatovech využily pololetní prázdniny k zápisům nových prvňáčků. Redaktorka Deníku navštívila zápisy na základních školách v Plánické, Čapkově, Tolstého ulici a také na Masarykově základní školy, kde s některými z budoucích žáků zápis strávila.

První základní škola, do které jsem s objektivem zavítala, byla základní škola Masarykova v Klatovech. Už na chodbě mne přivítaly dvě učitelky, které mě zavedly do ředitelny, kde jsem se ohlásila. Ostatně tak moje návštěva začala na všech školách.

Po ohlášení jsem už zamířila do učebny, kde se zápis konal. Seděly tam čtyři maminky, které svíraly v rukou papíry, a nespustily oči ze svých ratolestí. U prvního stolku seděl šestiletý Lojzík z Koryt a působil dojmem, že zápis je pro něj velice jednoduchý. To mi potvrdila i jeho maminka hned po zápisu. „Vůbec jsme se zápisu nebáli. Lojzík je moc šikovný a do školy se těší," řekla mi Šárka Terešová s tím, že nejvíce se prý Lojzík těší na matematiku. „A na tělocvik," dodal budoucí prvňáček.

Nedočkavé oči chlapců a dívek a ustaraní rodiče mě přivítali i v budově základní školy v Čapkově ulici. Na chodbě na zápis čekala i Verunka Recsková, která se se mnou dala do řeči. Svěřila se mi, že i ona se do školy těší. Nejvíce prý na kamarádky Kačenku a Anetku. „Myslím, že spolu budeme sedět v lavici a určitě budeme hodné a dávat pozor," ujišťovala mě Verunka. Dodala, že ráda kreslí a jezdí na koni. Prý by se jí líbilo, kdyby na koni jezdili i ve škole.

Odklady někomu dokáží pomoci

Na základní škole v Tolstého ulici byla chodba plná nastrojených budoucích prvňáčků, kteří si ještě procvičovali počítání a barvičky. Rodiče jim upravovali límečky a říkali, jak jim drží palce. Tam jsem si povídala s pedagožkou Jaroslavou Schnebergerovou o tom, co vše u dětí prověřují. Řekla, že zjišťují například jejich výslovnost při básničce či písničce, poznávání barviček nebo jestli zvládají základní počítání.

„Také se dětí ptáme, jestli poznají, co znamenají jednotlivé pojmy jako je „před", „za" a podobně," vysvětlovala mi Schnebergerová. Pověděla mi, že za svou praxi se setkala i s odklady. Nevnímá je prý ale jako něco negativního. „Dětem to prospěje. Je to pro ně ještě jeden rok navíc, kdy si mohou ve školkách všechno procvičit. Právě v mateřských školkách rodičům učitelé odklad doporučují. Je ale jen na rodičích, zda o odklad požádají. A musím říci, že v dnešní době k odkladu i rodiče přistupují pozitivně a využívají ho, pokud je potřeba," uvedla Schnebergerová.

Poslední zápis

To už jsem se s ní musela ale rozloučit a pokračovat do poslední školy, kterou jsem navštívila, tedy do základní školy v Plánické ulici. I tam se scénář opakoval. Nervózní rodiče a děti pochodovali po chodbách. Děti, které už měly zápis za sebou, se s úsměvem hrnuly do dveří a v rukách svíraly pamětní list. Na této škole si právě pro chlapce a dívky, kteří čekali, až přijdou na řadu, připravili i den otevřených dveří školní družiny. „Chtěli jsme, aby si tady mohly děti, co čekají na zápis, nebo jejich sourozenci pohrát a zkrátit si tak dlouhé čekání," vysvětlila mi vedoucí vychovatelka Václava Brožíková.