Scénář nočních prohlídek, které se na Švihově konají už jedenáctou sezonu, je každý rok jiný. „V letošním roce jsme to pojali trochu netradičně, takže návštěvníci mají možnost vidět každý příběh dvakrát. Poprvé podle pověsti a podruhé, jak to mohlo být doopravdy. Takže Půta, kterého pověsti situují spíše do pekla, si ve druhé části trochu napravuje pověst," uvedl kastelán Švihova Lukáš Bojčuk.

Historie i humor

O scénář a režii prohlídek se stará Vít Schmarc. „Snažíme se držet tematických okruhů týkajících se hradu Švihova. Jsou to hradní pověsti, slavné události, jako například návštěva císaře Rudolfa II., nebo i věci, které si k hradním dějinám přimyslíme. Ale vždy vycházejí z dějin švihovského hradu," vysvětlil Schmarc.

„Nesnažíme se sdělovat lidem nějaká přesná historická fakta, ale noční prohlídky jsme pojali napůl jako středověkou frašku a napůl jako moderní parodii. Snažíme se to udělat tak, aby se lidé dočkali hradních pověstí, ale pokud možno v humorné formě. Aby viděli historický šerm, středověké tance. Snažíme se dělat spíše čistou zábavu," dodal scénárista a režisér.

Hradozámecká noc je celostátní akce, která se koná pátým rokem. „Nám se akce dlouhodobě kryje s nočními prohlídkami, takže náš program je „vyřešen". Ale každý rok přidáváme k nočním prohlídkám ještě něco navíc," doplnil Bojčuk.

Jedinečné modely

Letošním ozvláštněním Hradozámecké noci na Švihově bylo představení raritních modelů hradů Roupov a Přim-
da spojené s promítáním dokumentů o těchto hradech a s historickou výstavou.

"Návštěvníci viděli repliky starých map nebo starých mincí. Asi nejzajímavější je replika denáru Boleslava I. z 10. století, máme tu i asi nejznámější minci, kterou se platilo nejdéle, což je pražský groš Václava II.," nastínil jeden z autorů výstavy i filmů Libor Marek.

Spíše dětem byla určena výstavka cínových rytířů. „Nechybí samozřejmě Švihovští z Rýzmberka, máme tu i Švamberky a hlavně pány z Roupova, které jsme si nechali udělat exkluzivně, ti se nikde sehnat nedají," vyjmenoval Marek.

Zaslouženou pozornost pak budila výstava hradních modelů. „Kromě notoricky známých, jako jsou Křivoklát, Konopiště, samozřejmě Švihov, Kost nebo Kokořín, tady máme modely hradů Roupov a Přimda, které jsou jediné v republice," prozradil Marek.

Přesná podoba dnešních zřícenin Přimdy a Roupova není známa. „Vycházíme z historických vyobrazení, z nákresů, půdorysného zaměření i historických popisů, kterých se dochovalo docela dost. Takže lze určit třeba, jak byly velké místnosti, kolik bylo místností v jednotlivých patrech a podobně. U modelu jde samozřejmě o pravděpodobnou podobu hradu," vysvětlil Markův spolupracovník Josef Babka.

David Kojan