Podle studie, kterou si nechalo město udělat, bude změna poměrně značná. „Rozhodli jsme se areál více zpřístupnit veřejnosti a hlavně mu dát moderní příjemnou strukturu. Chceme tam vytvořit moderní a důstojné zázemí pro turisty a vodáky, což tam v současné době chybí. Součástí areálu je rovněž zázemí fotbalistů, které už má také své odslouženo. Budovy nejsou v nejlepším technickém stavu a uspořádáním už také nevyhovují. Velkým problémem jsou tam všechny inženýrské sítě, které jsou v havarijním stavu, o kanalizaci ani nemluvím," sdělil starosta Horažďovic Michael Forman.

Ve studii jde o zpřehlednění areálu včetně navýšení kapacity parkovacích míst před krytým bazénem pro návštěvníky celého sportovního areálu. „Byl tam nedostatek parkovacích míst, když se tam sjeli návštěvníci nějaké akce a lidé, kteří jeli do bazénu. Mnohdy bylo parkování neřešitelným problémem. Chceme to vše pojmout celkově jako příjemné rekreační místo spojené se sportovištěm, otevřít ho pro všechny. Aby nepůsobilo uzavřeným dojmem, že je určeno jen pro určité skupiny či organizace," uvedl Forman.

VÍCE ETAP

Na kolik rozsáhlá obnova areálu vyjde, ještě nemá radnice vyčísleno, ale jisté je, že se kvůli finanční náročnosti neudělá vše najednou. „Chtěli jsme, aby studie prošla předběžným schválením veřejnosti, což už se stalo, a v prosinci ji chceme schválit na zastupitelstvu. Předběžné náklady ale budou určitě řádově v desítkách milionů korun. Počítáme s tím, že se úpravy budou dělat na etapy, jak je to řešené i ve studii, a určitě budeme chtít žádat o dotace," řekl starosta.

Dle jeho slov bude nejnutnější v první řadě udělat inženýrské sítě a přestavět nejstarší nevyhovující budovu. Do toho by se chtěli Horažďovičtí pustit co nejdříve. „Příští rok se bude dělat projektová dokumentace, takže první etapa by mohla začít v roce 2018 či 2019. Bude záležet na schvalovacích procesech a potřebných povoleních," dodal starosta.

Po proměně by měla být vybudována pěší cesta podél řeky, nové dětské hřiště a v plánu je například i lávka přes řeku, která by lépe propojila město s významnou kulturní památkou, zříceninou hradu na vrchu Prácheň.

Lidem se nápad líbí. „Studie je krásná. Z areálu by se stalo pěkné místo, kam by chodili rádi všichni relaxovat. Snad se to městu povede a nezůstane jen u plánů. I když ještě by se mohlo pamatovat na nějaké venkovní koupání. Přeci jen přes léto tady nějaké koupaliště chybí," řekla Ilona Šimánková z Horažďovic.