„Jde už o tradiční akci, která se vždy koná v Alžbětíně. Jsme rádi, že jsou pokaždé hojně navštěvované a myslím, že se to povedlo i letos. Jsem rád, že tato akce lidi oslovila. Hodně návštěvníků přiláká parní lokomotiva, která sem přijíždí z Plzně," řekl Deníku starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Akce není podle šelmy pojmenována náhodou. „Rysí slavnosti nesou název proto, že zvíře, které máme jako symbol města pro program Tierische-wild, což je přeshraniční iniciativa, která si klade za cíl nenásilnou formou propojit ochranu přírody s cestovním ruchem, je rys. Rys je šelma, která nezná hranice, a my, co žijeme tady, je také už naštěstí neznáme, tak proto rys," vysvětlil starosta.

Velkým lákadlem pro děti byla železničářská dílna, kde si například vyzkoušely, jak se přikládá do kotle parní lokomotivy. V Alžbětíně nechyběla ani ruční drezína Václava Zahrádky z Čachrova, na které se mohli návštěvníci projet. Prohlédnout si okolí mohli i z kočáru taženého koňmi. Připraven byl také kulturní program, během kterého vystoupily například klatovské mažoretky a skupiny Pilouni a Extra Band Revival.

I přes velké horko se lidem na Rysích slavnostech líbilo. „Jsem tady poprvé a je to tady hezké. Asi bych si to více užila, kdyby nebylo takové parno, ale i tak je tady fajn," sdělila jedna z návštěvnic Božena Malá.

Další akcí tam budou Železnorudské slavnosti na přelomu července a srpna.