Poháry vítězům jako již tradičně předával čert s Mikulášem. Tentokrát se však pořadatelé rozhodli odměnit nejen první tři místa, ale dokonce šest.

Mezi oceněnými byl i nováček mezi sládky, dvaadvacetiletý Jan Ilgner z pivovaru v Chudenicích, kde začali pivo vařit teprve letos v červnu. Ze soutěže si odnesl čtvrté místo za polotmavé pivo. „Máme z něj radost. Sám jsem byl v komisi na polotmavá piva a myslím si, že to naše bylo jedno z těch lepších. Sbíral jsem tady i zkušenosti, bavil jsem se s ostatními sládky. Mám i další nápady, co dále dělat. Účast na téhle soutěži pro mě byla plusem a příští rok tady určitě budu opět a zařadím se do více kategorií a pokusím se o vyšší umístění," řekl Deníku Ilgner.

V Chudenicích dělají světlou desítku a dvanáctku a polotmavou jedenáctku. „Jednou jsme udělali pšeničné pivo a plánujeme ho udělat znova, protože si myslím, že je dobré, i když se dnes neumístilo. Ve sklepě máme ještě tmavou třináctapůlku. Pivo děláme klasicky, tradiční technologií, snažíme se dělat co nejpoctivější pivo, aby lidem chutnalo," uvedl Ilgner.

Letos měla porota možnost ochutnat více druhů než vloni. „Přihlásilo se nám nepatrně méně pivovarů, 32, ale naopak jsme měli více druhů, takže jich soutěžilo 120, což překonalo loňský ročník o 18 druhů. Letos jsme přidali ke kategoriím pivo pšeničné, pivo speciální, ležák tmavý, ležák polotmavý a světlý ležák, kategorii piva svrchně kvašená. Nejvíce soutěžících bylo v kategorii světlý ležák, kam se přihlásilo 31 pivovarů. Většina speciálních piv byla oproti loňsku nových, protože malé pivovary se na ně hodně specializují," informoval majitel pivovaru Belveder a zároveň organizátor František Strnad.

Právě pivovar Belveder si odnesl ze soutěže nejvíce cen. Za tmavé pivo získal druhé místo, za polotmavé pivo třetí místo a k tomu jedno páté a čtvrté místo. „Máme z tolika umístění velkou radost, protože být nejhůře sedmý je fantastický úspěch," dodal Strnad.

Pivařské soutěže si užili také návštěvníci. „Je to paráda, kde jinde můžete ochutnat tolik druhů piv, i když je to náročné," přiznal Petr Hrubý, který na tuto akci jezdí pravidelně.