A proto ani v Plzni jen tak někde nenakoupíte. Kromě větších obchodů budou mít totiž zavřeno i některá nákupní centra.

Na Velikonoční pondělí se rozhodně nechystejte do Nákupního centra Borská pole ani do Obchodního centra Plzeň na Rokycanské třídě. V obou totiž budou uzavřené všechny obchody i restaurace.

Také všechny obchody v Nákupním centru Area Bory budou zavřené. „Na Velikonoční pondělí bude možná otevřená pouze čínská restaurace a nonstop s kavárnou. Oba podniky mají totiž samostatní vchody z parkoviště, tak to nechám na nich, zda budou chtít mít otevřeno nebo ne,“ podotýká ředitel centra Roman Nezval.

Vodní nádrž Hracholusky.
Jeden liják a Hracholusky mají po sezoně. Co s tím?

Některá nákupní centra zůstanou zavřená jen částečně. Jedná se například o Plazu a Olympii. „Na Velikonoční pondělí budou zavřené pouze obchody, které mají prodejní plochu nad 200 metrů čtverečních, ty menší a například i multikino zůstane otevřené,“ popisuje manažerka Olympie Kateřina Ježková. Stejnou cestou se vydá také obchodní centrum Plaza Plzeň. Deníku to včera potvrdil jednatel David Pažitka.

Je to nelogické

Od začátku října roku 2016 začal platit nový zákon, který v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zakazuje prodej během sedmi státních svátků. Například o Velikonocích se zákaz týká pouze Velikonočního pondělí. Na Velký pátek a Neděli velikonoční tak zůstanou obchody otevřené bez omezení.

Podle některých obchodníků je taková regulace nelogická. „Proč mají mít zavřeno jen obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních? A proč jen během některých státních svátků?“ ptá se David Pažitka. Ten by rozhodnutí, zda budou obchody zavřené nebo ne, nechal na provozovatelích.

Ilustrační foto.
Univerzita otevře školku. Postará se o 38 dětí

Omezení prodejů na svátky od počátku kritizuje také Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu, kteří nakonec iniciovaly ústavní stížnost. Ta už byla odeslána na Ústavní soud v Brně.

Návrh zákona vloni podpořil také krajský poslanec za ČSSD Igor Jakubčík. Podle něj nedošlo k uzavření obchodů během všech státních svátků kvůli pozměňovacím návrhům. Stejně tak se prý diskutovalo o velikosti obchodů, které mají být ve státní svátky zavřené.