„K udržování přístupových cest v šíři nejméně tří metrů jsme se zavázali v roce 2010, kdy se rozjížděl projekt Bezpečná Šumava. Bohužel, už od počátku nebylo možné tento požadavek splnit ve všech případech, aniž bychom poškodili chráněná společenstva. Proto jsme v letošním roce navrhli několik cest, které vedou nejcennějšími, bezzásahovými územími, vypustit z této povinnosti a u některých snížit průjezdní profil na šířku dva metry. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje vypuštění některých komunikací akceptoval, ale na zachování tři metry širokého průjezdního profilu nadále trvá," vysvětlil ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje v minulých měsících provedl na území NP Šumava kontrolu se zjištěním, že na některých účelových cestách zasahovaly do průjezdního profilu větve mladých stromků, padlé suché stromy či traviny. „Na základě této kontroly nám udělil pokutu ve výši 50 tisíc korun. Jelikož tato pokuta by nám mohla být udělována opakovaně, museli jsme přistoupit k zásahu, který nepochybně návštěvníci národního parku zaznamenají," uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

PROŘEŽOU 40 KM

Do 15. listopadu, tedy do doby, než začne platit klidové období pro tetřeva hlušce, se musí prořezat necelých 40 kilometrů cest v bezzásahovém území v prvních a ve druhých zónách na Modravsku a Prášilsku. „Musíme uvolnit zúžený jízdní profil například na cestě Luzenským údolím k Modrému sloupu, cestu k Pytláckému rohu nebo k Roklanské chatě. Rozšiřují se cesty také na Prášilsku, například cesta z Poledníku k vrcholu Skalka. Předpokládáme, že by se vše mělo zvládnout do 15. listopadu. Bude ale záležet také na vývoji počasí," vyjmenoval Dvořák.

Prevence proti požárům, ale i dostatečná dostupnost území pro složky Integrovaného záchranného systému jsou nesmírně důležité zejména v odlehlých lokalitách. „Správa Národního parku Šumava ale musí hledat cesty, jak tuto povinnost naplnit tak, aniž by se musely provádět poměrně razantní zásahy do přírodního prostředí – v tomto případě do nově se obnovujících lesních či mokřadních společenstev," uzavřel Hubený.