Na podzim roku 1954 narukoval do Prahy a následně byl převelen do Klatov. Tam se pořádaly fotbalové turnaje mezi vojenskými prapory. „Do klatovského fotbalového týmu si z turnaje, který se hrál na podzim roku 1955, vybrali mě a Bohouše Lískovce," vzpomíná rodák z Belgie, který před vojnou hrál fotbal v Nýřanech.

Od roku 1957 se pak v Klatovech hrála divize a v místním týmu se představila řada vojáků z klatovských kasáren, hodně jich bylo ze Slovenska. „Skončilo to někdy v 70. letech, protože údajně Klatovy už nepotřebovaly hráče z řad vojáků, měly své kvalitní odchovance," řekl Friš.

Pro vojáky znamenalo zařazení do fotbalového týmu příjemné úlevy. „Třikrát týdně jsme měli trénink a v neděli zápas, takže jsme se na rozdíl od těch, kteří museli čekat na opušťák, dostali často ven. Pak jsem nepotřeboval ani propustku, stačilo říct, že jdu na fotbal," usmívá se Friš.

Na „službu vlasti" vzpomíná rád a myslí si, že je pro mladé i na škodu, že základní vojenská služba už není: „Klukům, kteří nedělají žádný sport, chybí fyzička. Na vojně pohyb nechyběl. Také myslím, že nebylo na škodu, že se muselo poslouchat a plnit příkazy. To se dneska také u mladých moc nevidí. Museli jsme se naučit například čistit boty, což je pro mladé kluky leckdy obrovský problém, stlát postel nebo pravidelné hygieně. Přísloví, že vojna dělá z kluků chlapy, platilo. Museli jsme se o sebe postarat sami, sami jsme se museli i rozhodovat. A ta získaná zodpovědnost se pak pozitivně přenášela i do rodiny."

Friš si v Klatovech na vojně našel i životní partnerku. Jsou spolu již 55 let. „Vojenská láska. Moje fotka visela ve vývěsce na náměstí a naše děti se nám pak smály, že si mě máma vybrala podle fotky. Tak to nebylo. My, vojáci, jsme chodili na sobotní a nedělní „čaje" do Centrálu, tam chodila i sedmnácti- osmnáctiletá děvčata. Ženil jsem se až po vojně, v Klatovech jsem zůstal vlastně kvůli fotbalu, hodně tu o mě stáli," dodal Friš, který v Klatovech hrál fotbal do čtyřiceti let, pak se věnoval trénování i funkcionářské práci.

Další vzpomínky na vojnu si přečtete v pondělním Klatovském deníku. Dozvíte se také, jak jsou nyní využita kasárna, která na Klatovsku byla.