V sobotu odpoledne si pomoc přivolal starší cyklista (ročník 1938), který byl na horském kole na výletě kolem Schwarzenberského kanálu. Nejprve se zdálo, že bude v pořádku, ale pak se mu přitížilo, a tak členové HS požádali o asistenci zdravotnickou záchrannou službu. Jakmile dorazil sanitní vůz, pacient do něj sám přestoupil. „Během asi dvou minut mne ale zdravotník požádal o pomoc se srdeční masáží s tím, že pán má zástavu," uvedl člen HS Šumava Vladimír Čeřovský. Po připojení na přístroje následovalo i několik výbojů z defibrilátoru, ale veškeré pokusy obnovit jeho životní funkce byly marné. Přivolaný lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt.

Podobnou tragédií naštěstí neskončil případ z pátku. Krátce po páté hodině odpoledne ohlásil dispečink linky 155, že v Šumavském dvoře pod vrchem Pancíř je starší muž na elektrickém kole a má zřejmě potíže se srdcem. „Zároveň se mnou tam dorazil i sanitní vůz ze Železné Rudy, poté přijela i lékařka a ta po vyšetření rozhodla povolat vrtulník s tím, že jde o náhlou srdeční příhodu," řekl Petr Pospíšil, člen HS, který u případu zasahoval. Pacient byl poté transportován k Domu Horské služby, kde vrtulník přistál a poté muže převezl do FN v Plzni.

„Na Šumavě v těchto dnech panuje teplé počasí, které svádí k delším a náročnějším túrám či vyjížďkám na kole. Často ovšem dochází k přecenění sil či naplánování náročnějšího výletu, než by dovolil aktuální zdravotní stav," varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.