Střechu budovy, ve které sídlí horažďovičtí dobrovolní hasiči i jednotka Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, zničil silný poryv větru krátce před půl osmou večer. V té době byla jednotka na výjezdu, hasila požár rodinného domu ve Ždáru. „S největší pravděpodobností vítr „podfoukl" okraj střechy a dostal se pod střešní plášť. Ten byl nový, šlo o jediný kus speciální fólie, který zafungoval jako obrovská plachta. Vítr nadzvedl celou střechu včetně konstrukce krovu, polovina střechy se přetočila přes druhou polovinu a spadla do ulice za požární zbrojnicí. Druhá polovina zůstala částečně na budově a částečně visela dolů," popsal událost okresní ředitel hasičů Aleš Bucifal.

S úklidem museli vypomoci horažďovickým dobrovolným i profesionálním hasičům i jejich kolegové z Klatov, kteří přivezli auto s plošinou a jeřáb. „Jeřáb přizvedl visící část střechy, kterou jsme odřízli a na zemi pak rozebrali, stejně tak část spadlou na silnici. Nyní pokračuje rozebírání zbytku střechy na budově. Vypadá to, že bude třeba střecha zcela nová," popsal v úterý krátce po poledni Bucifal postup úklidu. Budova je majetkem města, výši škody zatím starosta Michael Forman odhadovat nechtěl. „Uvidíme, až bude vše uklizeno. Pak teprve zjistíme, co vše je třeba opravit," vysvětlil.

Střechu poškodil vítr i v Klatovech, kde museli hasiči odklízet plech zachycený o satelitní anténu. Po celém Klatovsku pak hasičské jednotky odklízely stromy padlé přes silnici, například na Švihovsku, Velharticku nebo v Kašperských Horách. V Malém Boru strom poškodil i elektrické vedení a lampu veřejného osvětlení.

I když Klatovsko vítr zasáhl nejvíce, potrápil i zbytek Plzeňského kraje. Na Plzni-jihu uklízeli hasiči deset padlých stromů. Do jednoho z nich u obce Kucíny narazilo osobní auto, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kvůli padlým stromům byla dokonce uzavřena silnice mezi Merklínem a Ptenínem. Devětkrát vyjeli hasiči kvůli větru na Domažlicku, šestkrát v Plzni a pětkrát na Rokycansku. Nejlépe dopadly Tachovsko a Plzeň-sever, kde měli hasiči kvůli větru pouze po jednom výjezdu.

David Kojan