„Pravomocně prohlášené za kulturní památku jsou dvě stavby a jeden pozemek. Jde o tzv. domeček a administrativní budovu. Majitel se ale odvolal proti prohlášení pozemku se zahradou a továrního komínu. Účastník řízení požádal o 30 dnů na odůvodnění. Termín ukončení celého řízení tedy nelze zatím předjímat," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková a dodala, že majitel objektu by se měl během řízení o případném prohlášení za kulturní památku chovat dle platného památkového zákona, měl by tedy objekt zabezpečit proti ničení, poškození, či chátrání.

Zahájili řízení

S péčí o budovy majitel počítá a pokračuje také s plány na výstavbu obchodního centra. I když ne všichni obyvatelé s tím souhlasí, protože už nyní v této lokalitě stojí Tesco, Lidl a Albert. „Rozhodnutí ministerstva kultury respektujeme a budeme hledat využití domečku i administrativní budovy tak, aby se okolí zkulturnilo. Mohl by tam být hotel, restaurace, ještě přesně nevíme. Dále počítáme s naší původní zástavbou. V současné době máme zahájené územní řízení. Poté chceme pokračovat v projektu v plném rozsahu, jak jsme plánovali. Kdy začneme stavět, si netroufám odhadnout," řekl Deníku jednatel společnosti Fuertes Development, s.r.o., která bude centrum stavět, Zdeněk Přichystal.

Projekt počítá s výstavbou centra obchodu a služeb. Tu si mezi sebe rozdělí hypermarket a několik komerčních prostor určených pro drobné podnikatele a živnostníky v oblasti maloobchodu či služeb. Budoucí zákazníci by tam měli nalézt například drogerii, obchod s hračkami a školními potřebami, prodejnu obuvi, obchod se sportovním zbožím či módu pro mladé. V neposlední řadě by tam měla vyrůst také velká a moderní pobočka České pošty.

Problém je komín

Jako problém vidí Přichystal komín, který by nejraději zbourali. „Za předpokladu, že by tam zůstal, budeme hledat takové umístění obchodů, aby neomezoval provoz. Myslíme si, že by se měl zbourat, protože už v roce 2008 ohrožoval zdraví osob. Komín má nějakou životnost, je z cihel, tak už se na něm projevuje čas," uvedl Přichystal.

Slovo má i město

Na rozhodnutí, co v budovách bývalého SOLA Sušice vznikne, by se mělo podílet i město. „Jde o budovy, které nejvíce připomínají historii sirkárny, takže jejich určení za kulturní památku vítám. Druhou věcí bude, zda se najde ve spolupráci s vlastníkem smysluplné využití," sdělil starosta Sušice Petr Mottl, který dodal, že co se týče komínu, tak podle něj k továrně patří, ale nedokáže říci, co s ním, zda má nějaký význam či nikoliv.