„Šlo o středně těžká a lehčí zranění, jeden pacient byl ošetřen ambulantně a ihned propuštěn. Pět pacientů v nemocnici zůstalo, všichni vesměs na pozorování," řekl Deníku mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška s tím, že z pěti hospitalizovaných pacientů jsou dvě děti a tři dospělí, dva z nich měli být ve středu propuštěni.

Jedním z hospitalizovaných je pětadvacetiletý Petr Matocha z Valašských Klobouků, který jel se svými přáteli na výlet po republice. „Jeli jsme s přáteli z Českých Budějovic do Plzně, dále jsme měli naplánováno vrátit se domů přes Aš a severní Čechy až k nám na Moravu. Výlet nám ale skončil nešťastně. Seděli jsme s Honzou a Kubou v posledním kupé předposledního vagonu. Kamarád Kuba seděl u okna, já seděl vedle něj a odpočívali jsme. Když jsem ucítil, že vlak jede divně, vykoukl jsem z okna a uviděl jsem, že náš vlak vykolejil, najel na štěrk v kolejišti a řítil se do stojícího vlaku. Z toho už vyskakoval strojvedoucí," popsal Matocha a dodal, že chtěl vyběhnout do uličky a zatáhnout za brzdu, ale už to nestihl. Přišla rána a vše připomínalo americký film, Petr upadl na zem a veškeré batohy se na něj sesypaly. Dostat se zpod kufrů mu pomáhali kamarádi Jan a Jakub. Petr byl společně s Jakubem, který měl pohmožděniny po celém těle, převezen do Klatovské nemocnice, kam za nimi s věcmi přijel i nezraněný Jan. Petr si stěžoval na bolesti zad a ramene, litoval však Jakuba, který na tom byl hůře. Nejvíce ho mrzelo chování lidí. „Ti, kdo neměli zranění, měli největší starost o to, aby vše zdokumentovali na mobilní telefon. Vůbec je nezajímalo, že je spousta lidí raněných a potřebují pomoc, hlavně, že zaplnili svou zeď na sociální síti," postěžoval si Matocha.

Nehodu šetří policie, drážní inspekce a další instituce drah. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti," řekla mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. 

Podle Drážní inspekce může za nehodu výhybkář. „Může za to zaměstnanec drah, který přehodil výhybku v době, kdy po ní jeden z rychlíků ještě jel, čili část jela po jedné koleji a druhá po druhé. Byla to tedy lidská chyba," řekl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Pro podezření z obecného ohrožení věc šetří policie.

Více čtěte zde

Barbora Zoubková, Daniela Loudová