Obyvatelé Maňovic a Hamrů šli v sobotu opět k volbám, protože se tam po řádných komunálních volbách nepodařilo sestavit funkční zastupitelstva.

V Maňovicích, kde v řádných volbách kandidovali do zastupitelstva všichni jako nezávislí kandidáti, měli nyní voliči na výběr ze dvou sdružení nezávislých kandidátů – „Za budoucnost Maňovic" a „Starousedlíci Maňovice". Třetí možností byl nezávislý kandidát Miloš Zetek.
Maňovičtí měli jediné přání. „Doufám, že po těchto volbách bude konečně rozhodnuto a bude už klid. Podle mě je situace, která zde vznikla, zbytečná, nemyslím si, že by byly někdy nějaké problémy," řekl obyvatel Maňovic Michal Panuška a dodal i požadavky na starostu: „Měl by pokračovat v boji proti úložišti a pokusit se rozvíjet obec."

Klid v obci si přeje i Jan Halík. „Byli jsme u voleb hned ráno. Myslím si, že přijdou všichni lidé, protože je třeba, aby bylo rozhodnuto. Potřebujeme vedení obce, aby měl kdo za nás jednat," řekl Halík.

Všichni Maňovičtí se k volbám nedostavili, ale i tak byla účast slušná, 88,24%. Nejvíce hlasů dali lidé sdružení „Za budoucnost Maňovic", které získalo 128 hlasů, „Starousedlíci Maňovice" dostali 115 hlasů a Miloš Zetek 10 hlasů. Sdružení budou mít každé po třech mandátech. Tentokrát byl do zastupitelstva zvolen i dosavadní starosta Miroslav Panuška.

Zastupitelé se volili i v Hamrech, kde není situace rovněž jednoduchá. „Myslím si, že zájem o volby je stejný jako v řádných volbách. Lidé mají na výběr ze dvou kandidátek Sdružení nezávislých kandidátů Hamry a Sdružení nezávislých kandidátů Za lepší Hamry," uvedla předsedkyně volební komise Eva Vlasáková.

Současný stav se tamním obyvatelům nelíbí, doufají, že se zvolení zastupitelé konečně domluví a obec bude mít svoje vedení. „Je to tady takové rozhádané, rozdělené na dva tábory. Doufám, že se po těchto volbách rozhodne, ale moc tomu nevěřím. Určitě vznikne opět patová situace, že budou výsledky vyrovnané a pak se nedohodnou," myslela si jedna z obyvatelek Hamrů Dana Křovinová.
Její předpověď se vyplnila. Výsledky jsou téměř stejné jako v řádných volbách. SNK Hamry získalo 312 hlasů a tři mandáty a SNK Za lepší Hamry 336 hlasů a čtyři mandáty. Účast byla i tam vysoká, 84,68%.

Zda se podaří tentokrát domluvit a zvolit tak funkční zastupitelstva, se ukáže v následujících dnech. Starosta by měl být zvolen nejpozději do měsíce.

Zvolení zastupitelé

Maňovice: Miroslav Panuška, Josef Pač, Dana Panušková, Josef Jirsa, Karel Klozar, Anna Šímová.

Hamry: Miroslav Kroupa, Roman Coufal, Jaroslava Márová, Štefan Arendáš, Jiří Petržela, Petr Křovina, Petr Przygrodski.