Mrtví poházení na chodbě horažďovické smuteční síně, z nichž se někteří rozkládali, vydání urny s cizím popelem, podivné kšeftování s rakvemi – nic z toho není podle policie důvod, proč postavit před soud majitele strakonické pohřební služby Karla Hoška, který provozoval smuteční síň v Horažďovicích. Právě tam odhalila kontrola velmi nestandardní zacházení s těly.

Kontrola se uskutečnila v březnu a kontroloři i veřejnost byli v šoku z toho, co při ní bylo zjištěno. „Našli jsme 21 zemřelých. Někteří z nich leželi volně na chodbě, a to už delší dobu," uvedl tehdy pro Deník ředitel krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk a dodal, že některá těla byla i v nefunkčním chladicím boxu. Kvůli počínající hnilobě hrozila dokonce epidemie.

Na zjištění ihned zareagovala horažďovická radnice, která vypověděla pohřební službě smlouvu, a na místo přijela dokonce i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ta uvedla, že chování pohřební služby považuje za nehorázné a volala po přísném potrestání. Stejně smýšleli i mnozí místní, podle nichž by si zasloužil majitel pohřební služby jít za mříže.

Policie šetřila Karla Hoška nejen pro podezření z přečinu hanobení lidských ostatků, ale i dalších trestných činů. Zabývali se jím policisté na Klatovsku i Strakonicku, ale ani v jednom případě ho nezačali trestně stíhat. „Strakoničtí kriminalisté prověřovali podezření z přečinu podvodu, kterého se měl dopustit 38letý muž ze Strakonic. Provedeným šetřením nebylo zjištěno, že se muž uvedeného protiprávního jednání dopustil, a proto byla věc odložena," informovala strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková. A stejné to je i v Klatovech.

Tamní policisté došli k závěru, že neetické zacházení s těly bylo maximálně přestupkem a stejně to dopadlo i s podezřením z trestného činu poškození cizích práv, jehož se měl Hošek dopustit tím, že rodině ze Sušicka vydal urnu s popelem jejich zesnulé dcery, přestože ta v té době stále ležela na chodbě v horažďovické smuteční síni. Urna měla přelepený štítek. „Nešlo o trestný čin. Případ byl nyní postoupen příslušnému správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku," řekla ve středu Dana Ladmanová z klatovské policie. Hoškovi tak hrozí maximálně pokuta, a i nad tou se podle informací Deníku vznáší velký otazník.

Značně rozčarován je horažďovický starosta Michael Forman. „Jsem z toho zděšen. Ne z postupu policie, ale ze zákonů, které v České republice jsou. Čím víc do toho pronikám, čím více o tom vím, a to obecně, tak mám dojem, že zákony jsou dělány buď lidmi velmi neznalými, nebo jsou takto udělány záměrně," nebral si servítky Forman, podle něhož je nezbytně nutné udělat co nejrychleji novelu zákona o pohřebnictví, a ne o ní jen hovořit.

Zklamání z policejních závěrů neskrýval ani majitel sušické pohřební služby Miroslav Adámek, která se v Horažďovicích stala nástupcem Hoškovy „pohřebky". „My pohřebáci nejsme od toho, abychom někoho soudili. Ale neskrývám, že jsem z toho velice zklamaný, vždyť nám všem udělali obrovskou ostudu. Mohu k tomu říci jen jedno: V tomto státě je možné všechno," okomentoval to Adámek.
Zatímco z policejních výsledků mohou mít ve strakonické pohřební službě radost, závěr strakonického „živnosťáku" je nepotěší. „Živnostenský úřad shledal důvody ke zrušení živnostenského oprávnění, rozhodnutí bylo vydáno a v nejbližších hodinách bude odesláno právnímu zástupci," informovala ve středu dopoledne vedoucí živnostenského odboru strakonické radnice Jana Vadlejchová.