Teploty pod bodem mrazu umožnily na šumavském Špičáku především z úterý na středu trvalejší technické zasněžování. „Vylepšili jsme díky tomu řadu úseků a třeba rodinná Spodní Šance je nyní opravdu pěkná. S výjimkou dětského areálu pod hotelem Sirotek a celé černé sjezdovky Šance tak budou na víkend všechny další tratě k dispozici," uvedl k současným podmínkám provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Na sjezdovkách Ski&Bike Špičák nyní leží od dvaceti do čtyřiceti centimetrů sněhu.

Od pátku 19. února do neděle 21. února pokračuje na Špičáku seriál závodů pro amatérské lyžaře S ČT Sport na vrchol. „Pojede se na spodním úseku sjezdovky č. 3 – Slalomové. Kromě amatérských lyžařů v individuálním závodě v paralelním obřím slalomu mohou závodit i rodinné týmy – 1 rodič a dítě/děti do 12 let. Tyto týmy ale pouze v sobotu 20. února dopoledne. Děti do 12 let pak mají svůj samostatný závod v neděli 21. února," informoval mediální zástupce Ski&Bike Špičák Karel Samec.

V sobotu v 18 hodin tam vystoupí také zpěvák Marek Ztracený.

Vleky jezdí i v železnorudských areálech Samoty, Nad Nádražím, Belveder, Alpalouka, Goldhof a Weissova louka, jezdí i lanovka a vlek na Pancíři. Špičák a Goldhof nabízí i večerní lyžování. Ostatní areály na Šumavě i podhůří jsou mimo provoz. „Napadlo bohužel jen několik centimetrů, takže o víkendu nepojedeme," uvedl například provozovatel kašperskohorského skiareálu Karel Pokorný.

Podobně na tom jsou i běžkaři, sníh se drží pouze ve vyšších polohách. Na Modravsku leží 20 až 30 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách až 50 centimetrů. Stopy byly strojově upraveny začátkem týdne, další úprava byla plánována na dnešek. Na Prášilsku leží až šedesáticentimetrová vrstva sněhu, stopy byly upraveny ve středu večer, okruh na Poledník ve čtvrtek ráno. V nižších polohách jsou stopy místy vydřené. Hůře je na tom Železnorudsko, kde sice na hřebenech leží až 40 cm sněhu, strojová úprava ale není možná. „Rolba se z města na sníh nedostane, musela by jet po trávě. Ale pokud sníh připadne, rolba vyjede, jakmile to bude možné," uvedl železnorudský místostarosta Milan Kříž.

David Kojan