Bývalý primář dětského oddělení Klatovské nemocnice Jiří Havránek (42), který je podezřelý z toho, že od srpna 2012 do února 2013 vážně ublížil deseti pacientům, už nehodlá být jen terčem útoků. Podává trestní oznámení na matku jednoho ze svých pacientů, která jej podle jeho názoru očernila v médiích, a naznačil také, že celý „komplot" proti němu zřejmě vyvolal některý z pracovníků Klatovské nemocnice, neboť se ho toto zdravotnické zařízení chtělo jako kritika zbavit.

Jak již Deník informoval, Havránek podle znalců svými invazivními výkony, jako bylo například opakované zavádění jehel do žil, navíc bez aplikace potřebných léků, dětem působil „mimořádnou, vystupňovanou, prodlužovanou bolest". V některých případech šlo až o desítky neúspěšných pokusů během krátké doby. Někteří z pacientů museli být převezeni do Fakultní nemocnice v Plzni, a to kvůli ohrožení života. Případem se zabývala policie, která ho kvůli duševní chorobě lékaře odložila, později byl ale znovu otevřen a dnes ho řeší krajští policisté. V současné době se čeká na další znalecké posudky, které rozhodnou, zda bude lékař obviněn.

Žaluje matku

Jeden z deseti pacientů, jimž měl Havránek ublížit, už dnes nežije. Jde o Jakuba N., chlapce z městečka na Klatovsku, který trpěl cystickou fibrózou. V únoru 2013 byl hospitalizován na Havránkově dětském oddělení v Klatovech, odkud musel být druhý den ve velmi vážném stavu převezen do Plzně. Tam se ho podařilo zachránit, ale jeho život už se do starých kolejí nevrátil. „V červenci 2013 se mu pneumotorax opakoval. Kvůli tomu, že byla plíce oslabená, dostal strašlivý zánět. Uvedli ho na deset dní do umělého spánku, nakonec se z toho ale dostal. Po propuštění z nemocnice dostal domů kyslík, nemohl už ani chodit do školy. Na jaře 2014 se to trochu zlepšilo, ale na podzim zase přišlo zhoršení. V listopadu odešel do nemocnice, kde se měl mimo jiné podrobit různým vyšetřením, protože se připravoval na transplantaci plic. Jenže zkolaboval a domů se mi už nevrátil. To mu bylo 20 let," popsala Deníku dění chlapcova matka Irena C.

Právě na ni podává Havránek trestní oznámení. „Podávám ho na základě zcela nepravdivých údajů týkajících se délky a způsobu prováděných úkonů u Jakuba N., dále na základě nepravdivých údajů v „deníku chlapce", který ukázala v médiích. Osobně jsem ho totiž znal, a proto nevěřím na autenticitu jeho deníčku. A bráním se i kvůli přirovnání mé osoby k Dr. Mengelemu," řekl Deníku Havránek a dodal: „To, že mi matka dává za vinu smrt syna, je sice medicínsky zcela nesmyslné, ale chápu to a matka má v tomto duchu jistě právo vyjádřit svůj pocit. Avšak i když beru v potaz její těžkou životní situaci, výše uvedené nepravdy včetně zcela dehonestující urážky mě samotného již přesáhly pomyslnou míru a společně s právními zástupci podávám trestní oznámení."

Irena C., pro niž je celá kauza velmi bolestná, nechce Havránkův krok komentovat. „Nezlobte se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," řekla Deníku.

Havránek: Kauza je zmanipulovaná

Bývalý klatovský primář také vůbec poprvé řekl, že za jeho obviněním může stát některý ze zaměstnanců zdravotnického zařízení, z něhož musel po dohodě s vedením odejít. „V tuto chvíli již disponuji materiály, které svědčí o zmanipulování mé kauzy. Trestní oznámení nebyla podána v průběhu deseti měsíců mého působení, ale devět trestních oznámení přišlo na Policii ČR v jeden den. Vzhledem k tomu, že za celou mou praxi jsem neobdržel jedinou stížnost na mé postupy či chování, naopak ve prospěch mé osoby se konaly a znova startují občansko-lékařské akce, toto selským rozumem považuji spíše za likvidaci jedince než smysluplnou stížnost," prohlásil Havránek a dodal, že zarážející je i skutečnost, že stěžující si matky neležely na oddělení v jednu dobu, ale v průběhu bezmála roku. „Jako zázrakem se však našly, spojily a i po deseti měsících měly chuť podat trestní oznámení," poznamenal ironicky Havránek s tím, že více řekne až u soudu.

Klatovská nemocnice však jakékoli intriky odmítá. „To, co si Havránek myslí, nebo nemyslí, pro nás není důležité. My už jsme si kvůli němu užili dost. Teď je pro nás rozhodující, abychom splnili to, co jsme slíbili, a vypořádali se s poškozenými rodinami," řekl ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák.

Havránek Deníku také řekl, že jednoznačně odmítá, že by děti mučil.

„Zcela souhlasím, že u většiny matek, které podaly na mou osobu trestní oznámení, došlo ke komplikaci zdravotního stavu dítěte nebo léčba či diagnostika jejich dětí neprobíhala tak, jak by měla. Nicméně komplikace ve smyslu trombózy katetru, zánětu periferní žíly, pneumotoraxu či neschopnosti zajistit žilní nebo tepenný vstup nejsou projevem, že lékař postupoval vědecky špatně, natož aby úmyslně poškozoval děti. Z tohoto důvodu sice necítím vinu, ale jistě lítost," uvedl Havránek, který odmítá, že by byl při působení v Klatovech kvůli své nemoci nepříčetný a chce stanout před soudem, kde se hodlá obhájit. A to přesto, že za těžké ublížení na zdraví by mohl jít do vězení až na dvanáct let.