Pro obyvatele Sušicka by to nemělo mít žádný dopad. Stejně tak tomu bude s výjezdovým stanovištěm Modrava.

„Záchranná služba Plzeňského kraje má v současné době podepsáno 30 smluv se středním zdravotním personálem a jedná se všemi lékaři, kteří pracují na záchranné službě v Sušici. Jeden lékař přechází na plný úvazek a několik lékařů si nasmlouvává služby podle služeb v nemocnici, včetně mě. Jakmile převezme záchrannou službu Plzeňský kraj, dostaneme tři nová auta," informoval přednosta nelůžkového anesteziologickoresuscitačního oddělení sušické nemocnice Jiří Choc.

Pro nové vedení bylo rozhodnutí kraje překvapením. „Kraj nás ujistil, že je rád, že má sušická nemocnice perspektivu a že nevidí problém v tom, že bychom dále provozovali i záchrannou službu. Pak ale přišlo rozhodnutí, že ji převezme on, což nás překvapilo, protože tomu nic nenasvědčovalo," uvedl jednatel společnosti Nemos, která Nemocnici Sušice provozuje, David Soukup.

Záchranná služba bude zatím provozována Plzeňským krajem v prostorách sušické nemocnice. „Vše bude fungovat v součinnosti s naší nemocnicí, tak aby občané nepocítili žádnou změnu. Nyní bylo jednodušší koordinovat služby tak, aby měl lékař službu v nemocnici a službu na záchrance, aby se mu nepřekrývaly a mohly se plánovat operace. Nyní si v prvé řadě budeme pokrývat svoje potřeby a záchranka na to bude muset reagovat tím, jak si bude lékaře do služeb plánovat," řekl ředitel Nemocnice Sušice Vladimír Sloup.

Podle Plzeňského kraje jsou prostory v nemocnici pro záchranáře nevyhovující, proto je plánují přestěhovat. „Řidiči a záchranáři jsou v místnostech bez oken," sdělila krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

„Lékaři sloužící na záchrance jsou na svých lékařských pokojích v nemocnici. Do budoucna bychom chtěli, aby v Sušici byly tři výjezdové skupiny. Již nyní je v nemocnici místa málo a nesplňuje hygienické předpisy," pokračovala Stárková.

Kraj proto hledal nové místo, kam záchrannou službu přestěhovat. „Ředitel zdravotnické záchranné služby Pavel Hrdlička oslovil starostu města Sušice s prosbou, zda by pro provoz záchranky město nenabídlo vhodnější prostory. Pan starosta odpověděl, že město Sušice v tuto chvíli nedisponuje jiným vhodným objektem, který by bez velkých investic vyhovoval vašim požadavkům. Že je přesvědčen, a to z mnoha důvodů, že nejlepším řešením je provozovat záchranku v areálu nemocnice, tak jak tomu bylo od počátku její existence. Dle jeho informací, je nový nájemce nemocnice v Sušici, ochoten se na tomto způsobu řešení dohodnout," citovala Stárková.

Kraj hledal ve svých objektech v Sušici a zvažoval i novou stavbu. Nakonec vedení záchranky vyhodnotilo náklady a rychlost řešení a bude v pronájmu u soukromého podnikatele v ulici Nová v Sušici. Nové stanoviště vyžaduje rekonstrukci, ale mělo by být hotové k 1. 4. 2016. „Druhým důvodem, proč se kraj stěhuje z nemocnice, je důvod ekonomický. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje bude provoz pro kraj zajišťovat levněji," dodala radní.

Z pohledu starosty Sušice Petra Mottla jde v této souvislosti o uraženou ješitnost, protože Plzeňský kraj byl jedním ze subjektů, kteří se ucházeli o provozování sušické nemocnice. „Vidím to jako nefér jednání. Plzeňský kraj, kde může, tak nyní situaci komplikuje," podotkl Mottl.