Karafiát byl pojmenován v pátek při zahájení klatovské pouti v rámci Roku Františka Machníka ke 130. výročí Machníkova narození. „O pojmenování nového karafiátu po Machníkovi jsem začal uvažovat už před třemi lety, když byl uváděn nový karafiát Vojtěch Chanovský," přiblížil vznik myšlenky koordinátor souboru vzpomínkových akcí na významného prvorepublikového politika Lukáš Kopecký.

S pojmenováním po Machníkovi souhlasil i pěstitel Jaroslav Nováček, který se věnuje klatovským karafiátům už pětatřicet let. „Sbíráme semínka, vyséváme a čekáme, co vyroste. Většinou jsou to už popsané druhy, ale jednou za čas se povede nová kombinace barev. Je to náhoda, že se zrodil zrovna na mé zahradě, to je příroda," smál se Nováček.

Vyšlechtění nové odrůdy karafiátu je náročné hlavně časově. „Vyšlechtit nový druh trvá pět až sedm let. Počet druhů klatovských karafiátů se pohybuje mezi šedesáti a šedesáti pěti. Počet se mění. Některé druhy odumírají, některé nové se rodí. Kdysi dávno se uvádělo až tři sta odrůd, což ale vzniklo tak, že v Klatovech působilo sedm zahradníků a každý měl v katalogu „své" odrůdy, byť ten karafiát byl ten samý, co pěstoval soused. Až s příchodem Josefa Čechury, který vytvořil dodnes používanou Čechurovu soustavu dělení, se počet druhů ustálil na zhruba šedesáti," vysvětlil předseda klatovských pěstitelů karafiátů Peter Pošefka.

Klatovský karafiát, jehož historie začíná v roce 1813, se od běžných karafiátů liší tím, že jde o mrazuvzdornou trvalku, lze jej tedy i v našich podmínkách pěstovat venku. „A hlavně máme všechny barvy kromě modré, zelené a černé. Americké karafiáty, které jsou u nás běžně k dostání v obchodech, mají pouze pět základních barev," doplnil Pošefka. Františka Machníka, ale i další klatovské karafiáty si zájemci mohou prohlédnout v zahradě naproti klatovskému muzeu až do 24. července.

David Kojan