Velkého úspěchu dosáhly mažoretky Dominika Horejšová (20) a Romana Kroupová (16) z klatovské skupiny Modern pod vedením Dany Grünerové, která působí při Městském kulturním středisku v Klatovech. Uspěly v kvalifikační soutěži v disciplíně duo s hůlkou a rekvizitou, a vybojovaly si tak postup na mistrovství Evropy, které se letos koná v Brně.


Cvičí spolu rok


Sympatické tmavovlásky nejprve zvládly mistrovství Čech v Klatovech, kde obsadily třetí místo. Zajistily si tak postup na republikový šampionát do Ronova nad Doubravou. „První kolo se nám moc nepovedlo, ale se štěstím jsme postoupily do druhého, kde už se nám dařilo mnohem více. Zvládly jsme to a vybojovaly si postup na Evropu,“ vzpomínala Romana. „Sestavu, se kterou pojedeme na Evropu, nacvičujeme s Romčou od loňského září. Je to první rok, co spolu soutěžíme v disciplíně dua. Přes zimu jsme trénovaly v tělocvičně a prostory nám také poskytlo městské kulturní středisko. Každý den cvičíme doma, nejlépe venku, kde je více prostoru, protože naše sestava je založena na velmi náročné práci s hůlkou, nazývané twirling – pro nezasvěcené toto slovo znamená techniku práce s hůlkou přes různé části těla, obraty, otočky, rotace s hůlkou, které souvisí až s gymnastickými prvky, a to chce opravdu velkou trpělivost,“ doplnila Dominika.


Velká konkurence


Ta je mažoretkou už osm let, její mladší kolegyně dokonce jedenáct, když začala už v předškolním věku. Přesto obě musí svoji sestavu, kterou nacvičily na motivy Pomády, pořádně pilovat, aby na říjnovém evropském šampionátu podaly co nejlepší výkon. „Bude tam obrovská konkurence z celé Evropy. Jezdí tam děvčata z Británie, Německa, Holandska, Itálie a dalších zemí, kde jsou na to školy specializované a kde mají možnost trénovat několik hodin denně. U nás to tak zatím není.

Dvakrát do roka se můžeme pouze zúčastňovat seminářů twirlingu konaných v Poděbradech, kde nás učí lektorky z cizích zemí různé prvky s hůlkou i různé baletní a taneční kroky. Na mistrovství Evropy nejedeme poprvé, minulý rok jsme byly s celou skupinou ve Slovinsku a Dominika byla v roce 2005 v Itálii. Bude silná konkurence, ale dáme do toho všechno,“ slíbila Romana. I proto se mohou obě Klatovanky těšit na šampionátu na pořádnou podporu. Už teď je jasné, že jim z města pod Černou věží pojedou do Brna fandit minimálně dvě desítky lidí.