Právo bojovat o nejvyšší republikovou soutěž, a ještě k tomu na domácí palubovce, si klatovské hráčky vysloužily 1. místem ve finálové skupině ligy kadetek. Kromě klatovského týmu se kvalifikace zúčastnily druhý tým ligy kadetek SBŠ Ostrava a poslední dva celky extraligy – Levhartice Chomutov a BK Strakonice.

Klatovské kadetky nemohly oproti sezoně v turnaji počítat s Lucií Poláčkovou, která pro příští ročník, do kterého se kvalifikace řadí, už překročila věkový limit kategorie kadetek, a zraněnou Sárou Faustovou. Z plánované výpomoci z DBaK Plzeň se na palubovce objevila jen Kateřina Kaiserová, neboť Damianu Juhászovou vyřadila nemoc. Z pohledu těchto ztrát a úzkého kádru by byl postup do extraligy jako z říše snů.

V prvním zápase narazily klatovské dívky v pátek na SBŠ Ostrava, kterou dokázaly ve finálové ligové skupině dvakrát porazit. Udržet krok s rychlými a v obraně tvrdě bojujícími soupeřkami se jim dařilo držet krok pouze v první půli (25:26), ve druhém poločase už měly navrch hráčky ze severu Moravy a zvítězily 74:55.

V sobotu čekaly klatovské kadetky Levhartice z Chomutova. Naděje na dobrý výsledek zhasla už v první čtvrtině, kterou domácí basketbalistky vůbec nezvládly. Ani zlepšení ve druhé půli, kterou Klatovy vyhrály 32:31, jejich prohru neodvrátilo. Chomutov zvítězil 65:44. V nedělním utkání proti Strakonicím už ani jeden z týmů neměl šanci na postup. Na klatovských kadetkách se projevovala únava z náročných zápasů a nestíhaly bránit hbité hráčky Strakonic, které dokráčely k výhře 52:33. Extraligu si v příští sezoně zahrají kadetky Chomutova a Ostravy.

Konečné pořadí: 1. Chomutov 6 b., 2. Ostrava 5 b., 3. Strakonice 4 b., 4. Klatovy 3 b.

Sestava a body Klatov: Johánková 41, Mundlová 21, Hašková 19, V. Schovancová 16, Fürbacherová 14, Kostková 13, Šeflová 5, Kaiserová 3, D. Schovancová, Kukuľová.

„Z pohledu výsledků byla kvalifikace jednoznačně neúspěšná, ale holky je třeba za celou sezonu pochválit, protože odehrály výborně ligovou základní skupinu a ještě lépe pak skupinu finálovou. V sezoně hrálo v celé České republice celkem cca 65 týmů kadetek a my jsme skončili na 13. místě,“ pochválil klatovské kadetky trenér Ladislav Smáha.

Cvičební prvky na Hůrce v Klatovech.
Na Hůrce v Klatovech si zacvičí celá rodina